Žminj

Obilježena 30. obljetnica smrti vlč. dr. Ante Kresine


U župi Sv. Mihovila arkanđela u Žminju, u Pazinskom dekanatu, obilježena je u nedjelju 23. veljače 30. obljetnica smrti vlč. dr. Ante Kresine, poznatog bibličara i sveučilišnog profesora rodom iz te župe.

Foto: ika.hr

Foto: ika.hr

Misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša.

Župnik vlč. Rovis Jordan je u uvodnom obraćanju istaknuo da je dr. Ante Kresina svojom pojavnošću, duhovnošću i karizmom prevažan za taj kraj.

U svojoj homiliji biskup je komentirajući misna čitanja govorio o životu dr. Kresine.

Nakon popričesne molitve mons. Kutleša je blagoslovio novopostavljene slike Križnoga puta, a potom je župni zbor Sv. Mihovila, koji je predvodio pjevanje pod ravnanjem Aleksandre Orbanić te uz orguljsku pratnju Nele Božac, otpjevao pjesmu Častimo te Križu sveti.

Dr. Ante Kresina (25. listopada 1934. – 21. veljače 1990.) rođen je u Kresinima u župi Žminj u Istri. Za svećenika je zaređen godine 1959., 1960. diplomirao je i položio licencijat iz teologije na KBF-u u Zagrebu. Na Papinskome biblijskome institutu u Rimu položio je licencijat iz biblijskih znanosti 1962. godine, a na Papinskome sveučilištu Gregoriani doktorirao je 1965. s tezom „O kršćanskoj duhovnoj zrelosti kod sv. Pavla”. Nakon studija predavao je Sveto pismo na Višoj bogoslovnoj školi u Zadru, a od 1966./67. do svoje smrti na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Pokopan je u obiteljskoj grobnici u župi Žminj.

Bio je član Kršćanske sadašnjosti i suradnik na projektu Zagrebačke Biblije, piše portal ika.hr.

Dr. Ante Kresina odgojio je naraštaje studenata, napisao više knjiga i veliki broj znanstvenih radova te održao stotine predavanja po kojima je osobito ostao zapamćen.

KT