Obljetnica svećeničkih ređenja


U Nacionalnom svetištu Svetog Josipa u Karlovcu proslavljena je 15. rujna 43. obljetnica posvećenja crkve te svećeničkih ređenja generacije iz 1997.

Osim toga 15. rujna se slavio i blagdan Gospe Žalosne u kojem se Crkva spominje i zahvaljuje Nebeskoj Majci na svim bolima koje je podnijela ali i na njezinoj poslušnoj i spremnoj vjeri, što je na početku misnog slavlje napomenuo predvoditelj preč. Damir Bačun, trešnjevački dekan.

Uz mons. Antuna Sentea, ml., rektora svetišta, koncelebrirali su i brojni svećenici, većinom slavljenici '97. generacije. Misu pjesmom je uveličao zbor Sveti Josip pod ravnanjem Jelene Mužar-Smenderovac i uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića.

Preč. Bačun u prigodnoj je homiliji naglasio kako posvećena crkva predstavlja Isusa Krista koji je svojom smrću i uskrsnućem postao pravi i savršeni hram Novoga saveza.

„Posveta crkve ima svoju trajnost te je od tada, možemo reći u punom smislu riječi, kuća Božja, posvećena Bogu i čovjeku. Dakle, posvećena susretu s Bogom u molitvi, u slavljenju svete mise, u primanju svetih sakramenata, u primanju vjerske pouke, itd." pojasnio je propovjednik i u nastavku upozorio da unatoč brojnim crkvenim i sakralnim objektima vjernici ne smiju zaboraviti živu Crkvu jer Bogu treba čovjek i njegovo čisto i dobro srce i od najveličanstvenijih zdanja Bogu je najbitniji onaj sveti i unutarnji hram u čovjeku.

Iz tog razloga predvoditelj misnog slavlja uputio je vjernike da se trude biti hram Boga živoga, da nastoje raditi na obnovi, obraćenju i posvećenju svojih srca, te da se nadozidaju na kamen temeljac, odnosno na Krista, kako bi bili Njegova vidljiva prisutnost u svijetu.

Na kraju mise mons. Sente čestitao je svećenicima koji slave 20 godina ređenja te ih darivao simboličnim i prigodnim darovima.

Slavljenici su bili : preč. Damir Bačun, trešnjevački dekan i župnik župe Svetog Marka Križevčanina u Zagrebu, prof. dr. Josip Šalković, pročelnik Katedre kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, vlč. Darko Banfić, župnik župe Sv. Barbare, Rude, vlč. Siniša Hegedušić, župnik župe Svetog Martina u Svetom Martinu pod Okićem, vlč. Dragutin Šengula, župnik župe Uznesenja BDM, Tuhelj, vlč. Stjepan Tenšek, župnik župe Svetog Martina, Šćitarjevo i dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar Svetišta.

Među slavljenicima mons. Sente istaknuo je i fra Tomu Rumenjaka, OFM iz Župe Presveto Trojstvo – Karlovac koji ove godine obilježava 50 godina svećeništva.

KT