Održan seminar za medicinske sestre redovnice


U kući „Betanija“ na Velom Lošinju od 11. do 13. listopada održan je seminar za medicinske sestre redovnice o temi „Svjedočiti milosrdnog Spasitelja u svakodnevnici“.

Redovnice medicinske sestre na duhovnoj obnovi u Velom Lošinju Foto: redovnistvo.hr

Redovnice medicinske sestre na duhovnoj obnovi u Velom Lošinju Foto: redovnistvo.hr

Seminar je organizirala Hrvatska redovnička konferencija, odnosno njeno Povjerenstvo za medicinske sestre članice redovničkih ustanova koje vodi s. Mirjana Tomašević, milosrdna sestra sv. Križa. Voditelj seminara bio je svećenik Krčke biskupije vlč. Zvonimir Badurina Dudić, a okupilo se oko 50 redovnica iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Susret je započeo upoznavanjem Kuće Betanija te uvodnim predavanjem vlč. Badurine Dudića koji je stavio naglasak na dobrotu, otvorenost i ljubav u milosrdnom služenju bolesnom bratu čovjeku.

Misu prvoga dana seminara predvodio je dekan Lošinjskog dekanata i izaslanik biskupa Ivice Petanjka, Robert Zubović. U homiliji zahvalio je redovnicama za nesebično služenje bolesnima, a napose svećenicima. Pozvao ih je da i nadalje rade za plaću koja ih čeka na nebesima. Drugi dan susreta voditelj je sestre nadahnjivao kako svjedočiti milosrdnu ljubav.

Popodne su redovnice upoznavale otok Cresa. Zaustavile su se u najstarijoj osorskoj katedrali te o povijesti Osora slušale od domaćega župnika. Put su nastavile prema franjevačkom samostanu u Martinšćici, gdje ih je primio gvardijan. Na kraju su stigle u Cres kod benediktinki i s njima molile monaški časoslov – večernju molitvu te slavile misu.

Majka opatica predstavila je život i duhovnost sestara u samostanu. Susret je završio u nedjelju nakon predavanja i mise, izvijestila je Hrvatska redovnička konferencija na svojim mrežnim stranicama redovnistvo.hr.

KT