Održan tradicionalni susret raseljenih Jajčana u Zagrebu


U Župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici u nedjelju, 27. rujna održan je tradicionalni susret raseljenih vjernika župa jajačke doline (Dobretići, Jajce i Podmilačje) i prijatelja tog živopisno-povijesnog grada u BiH.

Susret raseljenih Jajčana u Zagrebu

Susret raseljenih Jajčana u Zagrebu

Ovogodišnji susret započeo je misnim slavljem u samostansko-župnoj crkvi u Sesvetskoj Sopnici kojeg je predvodio fra Filip Karadža, župnik, upravitelj i čuvar Svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, a koncelebrirali su domaći sopnički franjevci svećenici fra Zdravko Dadić, fra Stipo Karajica, prof. fra Božo Lujić i prof. fra Anto Barišić, svećenik jajačke doline na službi profesora KBF-a u Zagrebu. Misnom slavlju i ovogodišnjem susretu Jajčana odazvao se nešto manji broj vjernika i prijatelja toga kraja nego ranijih godina, zbog pridržavanja epidemioloških uvjeta, javlja IKA.

Na uvodu misnog slavlja fra Filip je pozdravio sve okupljene vjernike, posebno Jajčane u osobno ime i uime ostale subraće svećenika iz drugih jajačkih župa te naglasio važnost ovakvih okupljanja i zazvao na sve njih pomoć i zagovor nebeskih zaštitnika njihovih zavičajnih župa, sv. Antuna Padovanskog, župe Dobretići, sv. Ivana Krstitelja, župe Podmilačje i sv. Luke evanđeliste iz samostanske župe Jajce.

U propovijedi se osvrnuo na temu nedjeljnih misnih čitanja i evanđelja te Isusovog jasnog i odlučnog poziva na obraćenje i izvršavanje volje Božje i onda kada to nije lako ni jednostavno, kao što je sigurno jedno od takvih vremena i sadašnje vrijeme epidemije koronavirusa i straha. Izrazio je zadovoljstvo što raseljeni vjernici jajačkih župa još uvijek imaju želju i volju za zavičajnim okupljanjima i pozivati svećenike iz svojih zavičajnih župa da predvode misna slavlja kako u Hrvatskoj, tako i u Austriji, Sloveniji i Australiji, a opet najradije se s njima susretnu u rodnim župama za slavlja velikih svetkovina i blagdana, čuvajući tako vrijednost zavičajne baštine i spomen na svoje pokojne čiji se zemni ostaci nalaze ukopani i počivaju u miru u župnim ili mjesnim grobljima.

Misu zahvalnicu za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz jajačke doline animirao je župni zbor pod ravnanjem Petre Pleša, a misna čitanja i zazive molitve vjernika čitali su Mato i Marija Topić te Ivan Marčeta. Susretu su se odazvali i iz Jajca došli Ivo Šimunović, predsjednik Općinskog vijeća Jajce, Bare Pršlja, načelnik Policijske postaje u Jajcu, dr. Ivan Marčeta, član Udruge BiH Hrvata Prsten iz Zagreba te Zorica Gregurić i Mijo Crnoja, predstavnici Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.

Na kraju misnog slavlja sve okupljene, posebno predvoditelja misnog slavlja fra Filipa pozdravio je fra Zdravko Dadić, sopnički župnik, gvardijan i definitor Bosne Srebrene, izrazivši zadovoljstvo što su samostan, župa i crkva u zagrebačkoj Sesvetskoj Sopnici zajedno s povjerenim vjernicima mogli biti domaćini ovogodišnjeg susreta i okupljanja raseljenih vjernika jajačkih župa te pozvao i druge da slijede ovakve zavičajne primjere.

Na kraju se okupljenima obratio i Anto Brtan, predsjednik jajačke Udruge u Zagrebu, zahvalio domaćinima franjevcima, vjernicima, fra Filipu, svim Jajčanima, prijateljima i dobročiniteljima Jajca na odazivu i ustrajnosti u očuvanju tradicije i zavičajne baštine unatoč ovim teškim i neizvjesnim vremenima. Članovi Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca i okupljeni vjernici na misi prikupili su također novčani prilog za izgradnju i obnovu nove župne crkve Svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju te ga uručili župniku fra Filipu Karadži.

Zavičajno druženje nastavljeno je uz kršćanske “agape ljubavi” u kripti župne crkve.

J.Vr.,KT