Održana sjednica UV Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK


Upravno vijeće Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem predsjednika Vijeća, đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, održaloje sjednicu u utorak 18. lipnja u prostorima HBK u Zagrebu.

Bila je to prva sjednica Vijeća nakon što je na proljetnom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, koje je održano u svibnju ove godine, imenovan pročelnik, prof. dr. sc. Stjepan Baloban, te tajnica dr. sc. Dubravka Petrović – Štefanac kao i suradnik za medije u Centru mr. sc. Zvonimir Ancić.

Tada su u sastav Upravnoga vijeća Centra uz predsjednika, nadbiskupa Đure Hranića imenovani: prof. dr. sc. Josip Grbac, prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, prof. dr. sc. Gordan Črpić, doc. dr. sc. Marijana Kompes, doc. dr. sc. Silvija Migles, dr. sc. Stjepan Brebrić i mr. sc. Igor Jakobfi.

Na početku sjednice, priopćio je Tiskovni ured HBK, nazočne je pozdravio predsjednik Vijeća nadbiskup Hranić koji je izrazio zadovoljstvo što su biskupi na prošlom zasjedanju donijeli važne odluke za ponovno oživljavanje Centra te ujedno dali snažnu podršku budućim nastojanjima na promicanju sadržaja socijalnog nauka Crkve u našem konkretnom hrvatskom kontekstu. Novoimenovani pročelnik Stjepan Baloban ukratko se osvrnuo na povijest Centra od njegovog osnutka 1996.

Istaknuo je kako je u našoj javnosti prisutan pojam socijalnog nauka Crkve, ali da je, nažalost, premalo poznat njegov sadržaj te da sva buduća nastojanja Centra trebaju doprinijeti boljem poznavanju bogate baštine socijalnog nauka kako u Crkvi tako i u našem društvu. Predstavljajući planove za buduće razdoblje Stjepan Baloban je posebnu pozornost posvetio potrebi suradnje s medijima kako s Hrvatskom katoličkom mrežom i njenim sastavnicama Informativnom katoličkom agencijom i Hrvatskim katoličkim radijem tako i s drugim crkvenim i svjetovnim medijima.

Kako bi blago socijalnog nauka Crkve sadržano u brojnim crkvenim dokumentima postalo dostupnije široj javnosti u planu je izrada potpuno nove mrežne stranice Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve. Spomenuta je važnost što boljeg upoznavanja hrvatske javnosti sa socijalnom enciklikom pape Franje Laudato si te je u tom smislu predviđeno održavanje prigodnoga skupa.

Kako bi se i mladi naraštaji senzibilizirali i oduševili za teme iz socijalnog nauka Crkve, sa zadovoljstvom je prihvaćeno da tema socijalnog nauka Crkve bude tema za vjeronaučnu olimpijadu 2020./2021. godine. Među drugim aktivnostima Centra istaknuta je osobita važnost održavanja 6. hrvatskog socijalnog tjedna te je izražena snažna želja i spremnost da se taj projekt ostvari u što skorije vrijeme.

KT