Otvorena jubilejska 175. godina od dolaska milosrdnica u Zagreb


Dan dolaska prvih sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog u Zagreb proslavljen je 5. rujna euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Vinka Paulskoga u sklopu Kuće matice u Zagrebu.

Foto: ika.hr

Foto: ika.hr

Misno slavlje predvodio je provincijal slovenskih lazarista o. Franc Rataj u koncelebraciji sa subraćom lazaristima hrvatske zajednice i svećenicima crkve posvećene svetom Vinku.

U pripremi za misno slavlje na početku otvorenja jubilejske 175. godine od dolaska sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskoga u Zagreb, u Frankopanskoj ulici upriličeno je klanjanje s pjevanom Večernjom. Nakon klanjanja prikazan je povijesni pregled djelovanja sestara milosrdnica na području Hrvatske, javlja ika.hr.

Vrhovna poglavarica sestara milosrdnica s. Miroslava Bradica naglasila je da su milosrdnice u Zagreb došle na poziv kardinala Jurja Haulika s ciljem pružanja obrazovanja siromašnoj ženskoj mladeži te kako bi se posvetile odgoju djece i njezi bolesnika.

Prva savjetnica i zamjenica časne majke s. Jelena Ikić kazala je kako proslavom jubileja ne žele stvarati pompu već odati počast prvim sestrama koje su bile junakinje.

Nakon pozdravnog govora časne majke o. Rataj uveo je okupljene vjernike u misno slavlje s ciljem zahvale Bogu za 175 godina djelovanja milosrdnica na ovom tlu.

Istaknuvši povijesne činjenice djelovanja sestara u njihovu odgojno-obrazovnom i karitativnom radu, provincijal je kazao da se sestre nisu štedjele radeći gdje god je vinkovska karizma bila potrebna pa tako i u ratnim vremenima.

KT