Staro Petrovo Selo

Počela pobožnost Bl. Drinskim mučenicama


Kao i prijašnjih godina, 25. studenoga, na obljetnicu rođenja Bl. Jule Ivanišević, u Župi Sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu počela je pobožnost Blaženim Drinskim mučenicama.

S. M. Ozana Krajačić Foto: Višnja Mikić

S. M. Ozana Krajačić Foto: Višnja Mikić

Ovogodišnji program vezan uz pobožnost Blaženim mučenicama započeo je slavljem mise i predstavljanjem knjige Blažene Drinske mučenice – o desetoj obljetnici beatifikacije.

Na početku je sve okupljene u župnoj crkvi pozdravio staropetrovoselski župnik Ivan Nikolić, a o knjizi je govorila vicepostulatorica s. M. Ozana Krajačić iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, kojoj su pripadale i Drinske mučenice. Među ostalim rekla je kako svetost svijetli, tiho i ustrajno. Svijetli Crkvi i svijetu, svijetli svakom čovjeku, okrenutom prema dobru i Dobrome. Svetosti nije potrebno mnoštvo riječi da bi svijetlila.

"Tako se i svetost blaženica ne kiti mnoštvom riječi, o njima se ne drže dugi govori niti se organiziraju značajni skupovi. Ipak, njihova svetost tiho i ustrajno svijetli u svoj svojoj snazi i čistoći. Njihova vjernost Kristu sve do mučeništva rasvjetljuje zemaljski hod svima koji ozbiljno žive svoj kršćanski poziv i teže za svetošću. O toj i takvoj svetosti govori, više slikom nego riječima, ova knjiga. Njezina svrha bila je na jednom mjestu sabrati veličanstveni događaj proglašenja blaženima Drinskih mučenica prije deset godina u Sarajevu, zatim zahvalna slavlja i događaje nakon beatifikacije i sve do danas. To je ona baština na koju je ukazao sv. Ivan Pavao II u apostolskom pismu ‚Ulaskom u novo tisućljeće‘ koju se ne smije rasuti već obvezuje na zahvalnost i nasljedovanje. Knjiga je poticaj da vjernije slijedimo Krista, svatko u svojim okolnostima i staležu, ali je i doprinos širenju glasa svetosti blaženica, među kojima je i s. Jula Ivanišević iz Godinjaka i staropetrovoselske župe", kazala je s. Ozana.

Sa s. Ozanom knjigu je priredila s. Pia Herman, a izdavač je Provincija Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Nakon predstavljanja knjige, misu je predslavio župnik Župe Sv. Josipa u Slatini i dekan slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić. Suslavili su nekadašnji staropetrovoselski župnik mons. Antun Prpić i vlč. Nikolić. Pjevanje su predvodili crkveni zbor mladih Julini i veliki crkveni zbor iz Starog Petrovog Sela.

Istoga dana, u župnom dvoru održan je kratki sastanak načelnika staropetrovoselske općine Nikole Denisa, časnih sestara – predstavnica Družbe, predsjednika udruge Bl. s. Jula Ivanišević Tomislava Ivaniševića i župnika Ivana Nikolića.

Vlč. Nikolić rekao je da je u tijeku izrada idejnog rješenja za prostor u centru Godinjaka, koje bi obuhvaćalo spomen-kuću Bl. Jule, perivoj s kipom blaženice i kapelicu posvećenu Bl. Drinskim mučenicama. Načelnik je rekao da će projekt poduprijeti općina određenim sredstvima iz proračuna, a u okviru svojih mogućnosti pomoći će i Družba Kćeri Božje ljubavi te članovi Udruge Bl s. Jula Ivanišević.

Sve što se planira, javlja IKA, i što bi se sljedećih godina radilo, bit će doprinos štovanju Bl. Drinskih mučenica, a na osobit način Bl. Jule, čije ime i mučenička smrt trebaju biti ponos župe i tog kraja.

Završetak pobožnosti Bl. Juli i susestrama, Drinskim mučenicama bit će 15. prosinca, na dan njihove mučeničke smrti.

J.Vr.,KT