Zagreb - Trešnjevka

Pola stoljeća redovničkih zavjeta s. Karoline Miljak

40 godina pastorala Roma


Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić predvodio je 20. kolovoza misno slavlje u župi Sv. Josipa na Trešnjevci u povodu pedesete obljetnice redovničkih zavjeta nacionalne ravnateljice pastorala Roma s. Karoline Miljak.

Na početku mise nacionalnoj ravnateljici pastorala Roma i tajnice Odbora HBK za pastoral Roma s. Karolini Miljak čestitao je upravitelj župe Sv. Josipa na Trešnjevci vlč. Damir Ocvirk.

Uvodeći u euharistijsko slavlje nadbiskup Hranić je naveo da s. Karolina 50 godina vjerno služi Bogu u Hrvatskoj provinciji Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove, a gotovo 40 godina svjesno i hrabro korača prema crkvenim marginama te velikodušno dariva izvan granica Crkve radeći s Romima, prenosi ika.hr.

Nakon homilije čestitku pape Franje pročitala je regionalna poglavarica Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove s. Zdravka Leutar te također uputila čestitke.

S. Karolina je rođena 1950. u Zenici u BiH. Osnovnu školu pohađala je u Gradu čelika, a srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Zagrebu u Gimnaziji Tin Ujević.

Stupila je u Družbu Klanjateljica Krvi Kristove 1967. Prve zavjete položila je 1970. Studij teologije započela je u Zagrebu, a nastavila u Rimu na Papinskom Sveučilištu Gregoriana gdje je stekla diplomu iz Teologije i diplomu iz Duhovnosti.

Nakon studija bila je katehistica u Kutini u razdoblju od 1983. do 1987. gdje je započela raditi s Romima kada je krenula podučavati vjeronauk u jednom romskom naselju.

Na prijedlog članova Biskupske Konferencije Jugoslavije 1987., poglavari s. Karolini povjeravaju pastoral Roma, pastoral mladih i utemeljivanje laičkih zajednica Krvi Kristove. S. Karolina predložila je da se osnuje Odbor za pastoral Roma pri Biskupskoj Konferenciji Jugoslavije, a u dogovoru s Predsjednikom Vijeća za Migracije u Vatikanu s kardinalom Cheliem, mons. Ćiril Kos imenovao je nacionalnom ravnateljicom Biskupske Konferencije Jugoslavije.

U razdoblju od 1987. do 2013. područje rada joj je obuhvaćao pastoral Roma, pastoral mladih: duhovne obnove i ostali oblici susreta s mladima diljem Domovine, tribine za studente, duhovne obnove za laike, duhovne vježbe za časne sestre, duhovne obnove po župama za prvopričesnike i njihove roditelje, za krizmanike i njihove roditelje i kumove, trodnevnice po župama, predavanja duhovnoga karaktera za profesore po školama, predavanja i duhovne obnove za naše iseljenike u Njemačkoj, duhovne obnove po župama uoči pojedinih blagdana koji su se slavili u župi i dr.

Od 1984. sve do danas, s. Karolina sudjeluje na međunarodnim susretima koje organiziraju razna europska tijela, a odnose se na problematiku Roma.

Izabrana je također u Upravu Međunarodnog katoličkog Odbora za Rome sa sjedištem u Belgiji, a poslije u Francuskoj, gdje i danas obnaša tu dužnost i sada je već u šestom mandatu kao delegat toga Odbora za Vatikan – Papinsko Vijeće za migraciju.

Ž.I., KT