Poziv umirovljenim liječnicima da se uključe u rad u zdravstvenim ustanovama


Hrvatska liječnička komora (HLK) objavila je 24. listopada poziv umirovljenim liječnicima da se uključe u rad ako su voljni znanje i stručnost u ovim teškim vremenima staviti ponovno na raspolaganje pacijentima i hrvatskom zdravstvenom sustavu.

“Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz bolest COVID-19, ministar zdravstva Vili Beroš zamolio je Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama”, stoji u pozivu kako javlja Hina.

Ističe se kako broj hospitaliziranih bolesnika ubrzano raste kao i broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni na Covid-19 i u samoizolaciji, zbog čega ne mogu sudjelovati u liječenju. Zainteresirani liječnici mogu se javiti u HLK.

Ministar Beroš izjavio je, prenosi IKA, kako se u nedjelju 25. listopada sastaje Nacionalni stožer, ali i ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva kako bi se dogovorili detalji prilagodbe novonastaloj situaciji s porastom broja novozaraženih. Potvrdio je i da se razmišlja o mogućoj animaciji šireg kruga stručnog zdravstvenog osoblja koji bi mogli pomoći zdravstvenom sustavu.

Dodao je kako odluka o mobilizaciji dopušta ekspertnoj skupini i njemu kao ministru preraspodjelu zdravstvenog kadra.

J.Vr.,KT