Predsjednica RH odlikovala nadbiskupa Želimira Puljića


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je u petk 14. veljače Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću.

Nakon ceremonije dodjele odlikovanja blagopokojnom zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću, uslijedila je dodjela nekoliko odlikovanja osobama iz kulturnog i javnog života. Među odlikovanima je i predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić, javlja IKA.

Predajući nadbiskupu Puljiću Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako joj je drago što mu kao zadarskom nadbiskupu i predsjedniku HBK može uručiti to odlikovanje. Ono je znak priznanja napora koje Crkva čini u ostvarenju zajedništva hrvatskog naroda u domovini i svijetu, kao i širenja optimizma i vjere u snagu i ljubav naših ljudi prema Domovini.

Predsjednica je zahvalila nadbiskupu Puljiću za sve čime je pridonio ugledu i časti Republike Hrvatske, kao i u njegovanju dobrih i korektnih odnosa hrvatskog društva i vjerskih zajednica, te osobito za aktivnosti Crkve u Hrvata u kulturnom i humanitarnom području i djelovanju.

Primajući odlikovanje, nadbiskup Puljić zahvalio je Predsjednici RH što je tijekom svoga mandata u ozračje politike, koja je često bila kontaminirana muškom agresivnošću, unosila duh ženstvenosti i uljudbenog ponašanja te promicala društveni dijalog i konsenzus kad god je bilo potrebno i moguće. Nadbiskup je pohvalio ideju Hrvatske kao srednjoeuropske i mediteranske države kroz Inicijativu triju mora koju je Grabar-Kitarović pokrenula s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Mons. Puljić zahvalio je predsjednici Grabar-Kitarović što se nije umarala pružati političku i svaku drugu potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te je njihov ustavnopravni i stvarni položaj smatrala osobito važnim i za Republiku Hrvatsku. Nadbiskup je osobito istaknuo njenu spontanu blizinu ljudima kad se raduju i tuguju, kada se natječu i druže, kao i kada se mole i hodočaste. Poželio je neka je u daljnjem životu i radu prati Božji blagoslov.

KT