Predstavljen album „Minijature za gudački kvartet“ kvarteta Cadenza


U nedjelju, 25. veljače, u dvorani Napretkovog kulturnog centra predstavljen je CD – album prvijenac Gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb pod nazivom Minijature za gudački kvartet.

Fotot: HKD Napredak

Fotot: HKD Napredak

Iako im  je ovo prvi album, Gudački kvartet Cadenza Zagreb u nešto izmijenjenom sastavu djeluje već 20-ak godina, nastupajući koncertno diljem Hrvatske i inozemstva. U posljednjih nekoliko godina djeluje u sastavu: Krešimir Marmilić,  I. violina, Petar Haluza, II. Violina, Marta Bergovec, viola i Vinko Grubešić, violončelo.

Album izašao je u izdanju izdavačke kuće Nota Bene d.o.o. iz Zagreba, a na njemu su skladbe osam hrvatskih skladatelja pa je ovaj album ujedno i doprinos prezentaciji hrvatskih skladatelja u svijetu. Kao što je na početku predstavljanja rekao Mladen Malek, producent i vlasnik izdavačke kuće Nota Bene, u svijetu je snimljeno samo šest posto napisanih kompozicija za klasičnu glazbu, a to je ujedno i jedan veliki prostor za djelovanje. Taj postotak u Hrvatskoj je još mnogo manji, pa je svaki ovakav primjer promoviranja hrvatske klasične glazbe vrijedan pažnje.

Profesorica dr. sc. Snježana Miklaušić-Ćeran u svom je izlaganju navela niz pojedinosti o skladateljima i njihovom glazbenom djelovanju. 

Kako piše hkdnapredak.com predstavljanjem će krenuti CD „Minijature za gudački kvartet“ u osvajanje slušateljstva što će olakšati popularnije, dobro odabrane i dobro izvedene skladbe osmorice hrvatskih skladatelja.

Kako bi ovo predstavljanje u potpunosti dočarali, glazbenici Gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb izveli su skladbe sa CD-a i na najbolji način slušatelje upoznali sa izborom skladbi njihovog albuma. Kvartet Cadenza već ranije je imao dobru suradnju s Napretkom, pa se može očekivati da će se uskoro svojim repertoarom predstaviti i u nekoj od Napretkovih podružnica.

KT