Predstavljena knjiga don Toma Uzhunnalila


Predstavljanje knjige "Čudom živ: 557 dana u rukama isilovaca" u crkvi Svete Mati slobode u Zagrebu 21. listopada bio je jedan od važnijih dijelova jednotjednog pohoda Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini indijskog salezijanca don Toma Uzhunnalila.

Don Toma su vojnici tzv. Islamske države zarobili 4. ožujka 2016., kada su ubili četiri redovnice Misionarki ljubavi i još dvanaest jemenskih muslimana koji su se zatekli kod sestara. Don Tom je najprije naglasio da ne uzima sebi nikakve zasluge. “Svjestan da je sve ovo samo po milosti Božjoj. Zato je naslov ove knjige na engleskom ‘Po milosti Božjoj’.”

Spominjući svoje zarobljavanje i 557 dana boravka u zatvoru tzv. Islamske države, don Tom je upozorio na čudo koje se dogodilo, s obzirom da je bio i jest dijabetičar: “Prije sam uzimao inzulin, ali u godinu i pol nisu mi ga dali nijedan dan. Vaše molitve bile su moj inzulin.”

Opisujući kako je uopće dospio u većinski muslimanski Jemen, u kojem se sve više naslućivalo ratno stanje, don Tom je rekao da je prije dolaska razgovarao s jednim iskusnim misionarom, koji mu je rekao: “Blago tebi, ti ćeš ubrzo biti mučenik!” Don Tom mu je odgovorio: “Neću umrijeti, nego ću živjeti za Gospodina. To se sve dogodilo prije dolaska u Jemen i ne znam je li bilo ikakvih naznaka toga, ali s tim sam pristupom išao, a samo me Božja milost vratila i dovela ovamo, da bih to posvjedočio.”

U odgovoru na pitanje iz publike, don Tom je naglasio: “Ne mogu shvatiti zašto i ja nisam ubijen. Jedini razlog je taj da je Bog htio da budem ovdje i s vama podijelim svoje iskustvo. Nisam imao tu sreću da postanem mučenik kao četiri ubijene redovnice. Nakon tri mjeseca u zatvoru rečeno mi je da je jedna sestra ostala živa, a shvatio sam da je očuvana po posebnom Božjem zahvatu“, prenosi IKA.

Na molitvenom susretu don Toma s hrvatskim braniteljima u crkvi, o svom logoraškom iskustvu iz Stajićeva, Srijemske Mitrovice i Niša posvjedočio je Stipo Mlinarić, dragovoljac s Trpinjske ceste, koji je u logorima bio sve do velike razmjene 14. kolovoza 1992. “Sve im opraštam, i izbijene zube i hladnoću i glad i žeđ i prljavštinu i neizvjesnost i udarce. Sve im opraštam i nikoga ne mrzim. Volio bih samo da sudska presuda potvrdi da su bili agresori i da to ostane tako za povijest. Ne treba mi ništa, samo bih volio dočekati tu presudu”, zaključio je Mlinarić.

Don Tom okupljenima je održao kraću katehezu o važnosti osobne i zagovorničke molitve, potvrđujući to i primjerima iz vremena vlastitoga zatočeništva, a susret je završen polusatnim klanjanjem pred Presvetim.

KT