Kloštar Ivanić

Preminula s. Brigita (Mara) Bernatović iz Tolise


U samostanu Sv. Franje Asiškog u Kloštru Ivaniću, 28. studenoga, u 84. godini života i 63. redovništva preminula je s. Brigita (Mara) Bernatović, školaska sestra franjevka Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Sprovod pokojne s. Brigite bit će 30. studenoga u 11:00 sati na groblju u Kloštru Ivaniću. Poslije sprovoda slavit će se misa zadušnica u samostanskoj kapelici, objavljeno je na mrežnoj stranici Školskih sestara franjevki.

S. Brigita rođena je 14. rujna 1938. u obitelji oca Ive i majke Ivke rođ. Župarić u Donjoj Mahali u župi Tolisa, općina Orašje. Za kandidaturu u redovničku zajednicu primljena je 1. studenoga 1957. u Visokom. Kao ispomoć sestrama Mariborske provincije u Sloveniji u Brezju provela je dio kandidature. Ondje je završila domaćinski tečaj na kojemu je pokazala smisao i volju za rad u kuhinji što će i odrediti njezinu struku i služenje u zajednici.

U Brezju je 2. veljače 1959. primljena u postulaturu, a 22. kolovoza 1959. u Kloštru Ivaniću je započela godinu novicijata, gdje je i položila prve zavjete 23. kolovoza 1960., a doživotne 23. kolovoza 1965.

Od 1960. do 2005. s. Brigita je radila kao kuharica u župnim kućama, franjevačkim samostanima te u inozemstvu. Mjesta njezina djelovanja kronološkim redom su: Sarajevo, Bugojno, Dolac, Guča Gora, Kraljeva Sutjeska, Kloštar Ivanić, Foča, Benediktinska opatija Maria Laach, München, Rim, Visoko, Ulice, Vareš, Novi Šeher, Beograd, Kloštar Ivanić, München, Bad Wörishofen, te njezina posljednja postaja Kloštar Ivanić.

Sve njezine fizičke aktivnosti prestale su nakon moždanog udara te je od 2006. do smrti bila na bolesničkoj postelji u sestarskom samostanu u Kloštru Ivaniću.

Kako navode njezine susestre, s. Brigita bila je jedinstvena, drukčija, svoja. U svom poslu bila je neumorna. Katkada je znala raditi danonoćno kako bi što bolje poslužila goste, prijatelje i dobročinitelje.

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

N.Ž., KT