Zagreb

Preminula s. Mara Ljuban


S. Mara Ljuban, članica Družbe sestara Kraljice Svijeta, preminula je 11. siječnja u Zagrebu u bolnici, u 90. godini života.

S. Mara rođena je 4. ožujka 1932. u Bajovcima, župa Hrasno, gdje je provela djetinjstvo i mladost radeći s roditeljima, braćom i sestrama. Najstarije je dijete Stjepana i Božice rođ. Krešić (Bilušić). Školu nije pohađala. Želja za redovničkim zvanjem rodila se već u djetinjstvu, ali odlazak u samostan nije bio moguć jer su obitelji toga vremena djecu trebale za razne poslove u polju i u kući. Ipak njezina neispunjena želja ostala je u dubini duše. I je tako 1971., kada je već imala 39. godina otišla na Brštanicu gdje je don Stjepan Batinović u kapelici slavio sv. misu. Toga dana s njim su bile dvije redovnice Družbe sestara Kraljice Svijeta koji još nije bio dobio službeno odobrenje Crkve. Tu ih je upoznala, popričala s njima i ubrzo don Stjepanu izjavila da bi im se rado pridružila, što joj je on odobrio. Nije ništa govorila ukućanima zato da je ne bi spriječili. Dva dana prije nego što je trebala poći, samo im je rekla kako odlazi u časne sestre. Svi su ostali iznenađeni.

Don Stjepan joj dao svoj pristanak i odobrenje, te je pošla u Družbu sestara Kraljice Svijeta u Split, gdje je stigla 25. travnja 1971. Tu ih je tada bilo svega sedam. Redovničku formaciju završila je u Splitu položivši prve zavjete 1974. Doživotne je zavjete položila osam godina kasnije, u Jüchenu, u Njemačkoj, 28. veljače 1982., nakon što je družba službeno postala biskupijskoga prava.

S. Mara završila je tečaj krojenja što joj je puno značilo jer je mogla raditi stvari potrebne sestrama i drugim osobama. Obavljala je više dužnosti na više radnih mjesta u domovini i inozemstvu: u Alkovenu u Austriji, u Velikoj Gorici i Dubravi, u Jüchenu i Münchenu.

Od 1990. bila je u mirovini, ali je i dalje obavlja kućne poslove i brinula za starije i nemoćne sestre koliko su joj to njezine fizičke mogućnosti dopuštale. Živjela je u glavnoj kući Družbe sestara Kraljice Svijeta u Dubravi, u Zagrebu.

Ukop pokojnice bit će u četvrtak 13. siječnja u 12:30h na gradskom groblju u Velikoj Gorici.

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

J.P., KT