Preminuo isusovac o. Ivan Hang


U isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu preminuo je, 16. lipnja, u 81. godini života, 45. godini redovništva i 40. godini svećeništva o. Ivan Hang.

P. Hang je rođen 1940. u Novom Sadu, kao najstarije od četvero djece oca Josipa i majke Emilije rođ. Gyarmaty, pobožnih katoličkih intelektualaca. Vrijeme djetinjstva, osnovne škole i gimnazije proveo je u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor matematike u novosadskoj gimnaziji, pa po dvije godine u Tesliću i Zagrebu. Zatim je četiri godine bio asistent prof. Vladimira Devidéa na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Družbu Isusovu upoznao je preko studentskog vjeronauka. Od 1971. bio je član uredničkog vijeća časopisa Obnovljeni život i aktivan u skupini mladih Jordan na zagrebačkom Jordanovcu. Isusovačkom redu pridružio se de facto 1974. tako što je započeo studij filozofije, da bi u novicijat službeno stupio 1976. u Zagrebu.

Kako je bio dosta stariji od drugih, kolege su ga prozvali nadimkom Prof. Diplomirao je teologiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, gdje je za svećenika zaređen 1981. Mladu misu slavio je u kapeli Gospe od Mira u Sremskim Karlovcima.

Nakon ređenja, postigao je magisterij iz pastoralne teologije i duhovnosti na fakultetu Centre Sevres u Parizu (1984).

Zatim je obavljao službe prefekta sjemeništaraca na Šalati (1984.-1985.), duhovnika u dubrovačkom sjemeništu (1985.-1987.), duhovnika bogoslova na Jordanovcu u Zagrebu (1987.-1990.), kapelana i katehete u župi Jordanovac (1990.-1994.) i profesora matematike na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu (1994.-1996.). Tada je započeo predavati i matematičku logiku na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove.

Godine 1998. preselio  je u Osijek gdje je predavao matematiku na netom osnovanoj Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji, a uskoro je imenovan i poglavarom tamošnje isusovačke zajednice.

Od 2002. djelovao je u župi Sv. Ignacija u Sarajevu, gdje je također bio poglavar zajednice. Nakon što mu se pogoršalo zdravlje, 2006. je ponovno premješten u Zagreb.

Bio je vrlo angažiran i kreativan kao duhovnik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika, sve do 2014. Tada se preselio u isusovačku zajednicu za stare i nemoćne na Fratrovcu, gdje se više godina ustrajno borio s raznim zdravstvenim poteškoćama, strpljivo i vedro.

O. Hang je poznat po svojoj dobrodušnosti i otvorenosti, a studenti i đaci ga pamte kao profesora koji je uvijek bio spreman pomoći dodatnim instrukcijama da svladaju vječito tešku matematiku i matematičku logiku.

Sprovod o. Ivana Hanga bit će na zagrebačkom groblju Mirogoj u petak, 18. lipnja u 15 sati. Misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac 110, Zagreb.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

Ž.I., KT