Proslava patrona župe Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici


U petak, 2. kolovoza na blagdan Sv. Marije Anđeoske, poznatija kao Porcijunkula, u samostansko-župnoj crkvi u Sesvetskoj Sopnici u istočnom dijelu Zagreba okupio se velik broj vjernika, hodočasnika i štovatelja blažene Djevice Marije od Anđela, kao i prijatelji pristigli iz okolnih zagrebačkih župa.

Foto: Josip Tolić

Foto: Josip Tolić

Na sam blagdan Gospe od Anđela, prijepodnevnu misu predvodio je samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici fra Stipo Karajica. Središnje svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predslavio je preč. Mario Migles, župnik župe Svih Svetih u Sesvetama i dekan Sesvetsko-vugrovečki, a suslavili su gvardijan samostana Sv. Ilije Proroka u Zagrebu i domaćin župnik fra Zdravko Dadić, fra Božo Lujić, profesor u mirovini i propovjednik, župnik u Soblincu vlč. Ivan Lastovčić, župnik u Vugrovcu vlč. Filip Lucić, župnik župe Svete Barbare u Vrapču vlč. Luka Slijepčević, fra Niko Stjepanović, svećenik Bosne Srebrene na njemačkoj župi u Ortenburgu, sopnički mladomisnik vlč. Šime Marinović, trajni đakon Božidar Hadaš, drugi svećenici iz susjednih župa, te brojni članovi OFS-a, Frame i osobe obučene u narodne nošnje svojih zavičaja.

Misno slavlje je skladnim sviranjem i pjevanjem marijanskih pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem glazbenice i voditeljice zbora Petre Rehak.

U homiliji je preč. Migles  govorio o značenju ove svetkovine kroz povijest, kao i svih drugih svetkovina vezanih uz Mariju Majku Božju, zatim je govorio o značenju oprosta, posebno o značenju porcijunkulskog oprosta, kako za ondašnje prilike, tako posebno za suvremene vjernike i štovatelje Majke Božje.    

Na kraju misnog slavlja fra Zdravko je zahvalio nazočnima te pozvao okupljene na druženje.

Proslavi patrona prethodila je trodnevna duhovna obnova obitelji i tema oprosta zaključno s misnim slavljima koje je prvi i treći dan predslavio sopnički župnik fra Zdravko, a propovijedao trajni đakon Božidar Hadaš. Drugi dan i duhovnu obnovu za mlade i molitvu za duhovna zvanja predslavio je vlč. Šimo Marinović, ovogodišnji mladomisnik¸iz župe Sesvetska Sopnica. Štovatelji Gospe i brojni hodočasnici su se tih večeri okupljali na pokorničko bogoslužje, krunicu i prigodna duhovna razmatranja marijanskih pobožnosti, koje su zajednički pripremili i predvodili članovi župnog OFS-a i Frame, kao obavljanje zavjeta i mise s prigodnim nagovorima.

S. Karajica/ KT