Proslavljen Dan hrvatskih mučenika na Udbini


Proslava Dana hrvatskih mučenika obilježena je na Udbini u subotu 9. rujna. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić.

U koncelebraciji su bila devetorica hrvatskih (nad)biskupa i više svećenika, a pozdravni govor prije početka misnoga slavlja uputio je dosadašnji gospićko-senjski biskup i novoimenovani splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić. On je, među ostalim, poručio kako govor o mučenicima nikada ne smije biti poziv na mržnju i osvetu, nego da njihovi ideali nadahnjuju današnje naraštaje na velikodušnost i zauzetost za opće dobro do darivanja vlastitog života kroz ljubav i služenje. "Neka naše molitve na ovom svetom mjestu budu potpora ostvarenju ovih uzvišenih ideala", poručio je mons. Križić.

Nadbiskup Hranić u propovijedi se osvrnuo na evanđeoski odlomak u kojemu Isus tješi Petra i ostale svoje učenike: "Neka se ne uznemiruje srce vaše (…) Idem pripraviti vam mjesto" (Iv 14,1-2).

"Vjera u Isusovo uskrsnuće i spremnost kojom netko daruje svoj život za život i slobodu drugih govore o savršenoj ljubavi. Vjera u Isusa Krista, snažna pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i vjernost Petrovoj stolici u Rimu bitne su oznake kršćanskog života i mučeničkog svjedočanstva te umiranja hrvatskoga naroda. Svaki ratnik i branitelj koji je poginuo iz naše ljudske perspektive je gubitnik jer mu je oduzet život i više ga nema među nama živima, ali nam vjera u Isusovo uskrsnuće i spremnost kojom netko daruje svoj život za život i slobodu drugih govore o savršenoj ljubavi, koja nasilje i zlo pretvara u slobodno darivanje i izvor novoga života te o tome da je veći i jači onaj koji podnosi nasilje i zlo ne vraćajući jednakom mjerom, koji je spreman oprostiti i ponuditi novi početak, a ne onaj koji čini nasilje i drugome nanosi zlo", naglasio je nadbiskup, a kako je objavljeno na mrežnoj stranici Gospićko-senjske biskupije.

Nadalje je posvijestio kako je Isus na Posljednjoj večeri unaprijed preuzeo svoju smrt te "ono što je izvana bilo okrutno nasilje, on je u svojoj nutrini prihvatio i preobrazio u djelo ljubavi do kraja".

"Pretvorio je kruh u svoje tijelo i vino u svoju krv i ostavio nam ih kao vidljivi znak te svoje ljubavi i sebedarja do kraja. Nasilje je pretvorio u ljubav, a smrt u život. U tom Isusovom činu smrt je iznutra već pobijeđena, u njoj je već prisutno uskrsnuće. Smrt je, slikovito govoreći, u najdubljoj nutrini postala ranjena, tako da više ne može imati posljednju riječ. Bila je to pobjeda ljubavi nad mržnjom, nad nasiljem i nad smrću; pobjeda praštanja, istine, svjetla i života", kazao je, među ostalim, nadbiskup Hranić.

Istoga dana, nakon sv. mise vjernici su imali priliku donijeti svoje nabožne predmete na blagoslov, a nakon toga prisustvovati prigodnom programu s duhovnim i domoljubnim pjesmama.

J.M., KT