Proslavljena Gospa od Anđela - zaštitnica grada Imotskog


Blagdan Gospe od Anđela, zaštitnice grada Imotskog i cijele Imotske krajine, svečano je proslavljena u petak 2. kolovoza središnjim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

Na prigodnom oltaru postavljenom na imotskoj tvrđavi Topani podno spomenika poginulim braniteljima, u koncelebraciji je bilo 20-ak svećenika predvođenih dekanom Imotskog dekanata i župnikom župe sv. Franje – Imotski fra Kristianom Stipanovićem.

Mnoštvo vjernika pristiglih iz svih župa Imotske krajine, Dalmatinske zagore kao i susjedne Bosne i Hercegovine najprije je sudjelovalo u tradicionalnoj procesiji od crkve Sv. Franje do tvrđave Topane sa slikom Gospe od Anđela i župnim barjacima koje su nosili predstavnici svih župa Imotskoga dekanata. Sliku, rad nepoznatog autora, nabavili su imotski franjevci odmah po oslobođenju od Turaka, a prikazuje Majku Božju s anđelima koji je nose na nebo.

„Cijela Imotska krajina danas slavi događaj koji je duboko upisan u povijest našega naroda. 2. kolovoza 1717. dogodilo se povijesno oslobođenje od Osmalija. Zbog vjernosti jedinom Bogu, ljudi ovoga kraja su pobijedili Osmalije, ali i mnoge druge neprijatelje u povijesti“, rekao je mons. Barišić u homiliji. U nastavku je pojasnio kako je osim povijesnog oslobođenja važno i oslobođenje od grijeha, koje se događa po zagovoru Gospe od Anđela. „Nisu nam Turci prvi neprijatelji, naš prvi neprijatelj je grijeh koji je uzrok svih narušenih ljudskih odnosa, agresije i nepravde. Čovjek je u početku zaveden lažnim obećanjima, ponižen je i povrijeđen. Naš Gospodin ne može prihvatiti takvo stanje, On nas želi osloboditi od grijeha i ropstva. Marija je odigrala veliku ulogu u povijesti oslobođenja čovjeka, jer je ona rodila našega osloboditelja Isusa Krista“, naglasio je nadbiskup, a prenijela ika.hr.

Po završetku misnog slavlja za vrijeme kojeg je pjevao veliki zbor sastavljen od župnih zborova župa imotskoga samostanskog okružja, vjernički puk i svećenici su u procesiji sliku Gospe od Anđela vratili u župnu crkvu Sv. Franje. Tradicionalno, procesiju je popratila Gradska glazba Imotski.

Za proslavu svetkovine svoje nebeske zaštitnice, vjernici su se pripremali devetnicom.

KT