Prvi sastanak organizacijskoga Odbora za biskupsko ređenje mons. Palića


Prvi radni sastanak organizacijskoga Odbora za biskupsko ređenje mons. Petra Palića, novoimenovanoga hvarsko-bračko-viškoga biskupa, održan je 12. ožujka u prostorima Biskupskoga ordinarijata u Hvaru.

Foto: ika.hr

Foto: ika.hr

Sastanak je održan na poziv apostolskoga administratora Hvarske biskupije mons. Slobodana Štambuka. Sastanku su nazočili predstavnici različitih ustanova u gradu Hvaru koji će biti uključeni u pripremu biskupskoga ređenja mons. Palića u ponedjeljak 30. travnja u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika.

Mons. Palića za biskupa Hvarsko-bračko-viške biskupije zaredit će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a suzareditelji će biti apostolski administrator mons. Štambuk i dubrovački biskup Mate Uzinić.

Prvi radni sastanak mons. Štambuk otvorio je molitvom i kratko uveo okupljene u ono što očekuje mjesnu Crkvu. Riječ je, zatim, preuzeo katedralni župnik Mili Plenković, ujedno koordinator toga projekta. Obavijestio je pristigle članove organizacijskoga Odbora da se na misi biskupskoga ređenja očekuje dolazak oko 40 biskupa i 200-ak svećenika, a najavljen je i dolazak većega broja hodočasnika iz Zagreba. Najavio je, nadalje, i dolazak predstavnika državnih i lokalnih vlasti na ceremoniju biskupskoga ređenja. S obzirom na veliki interes za sudjelovanjem na misi biskupskoga ređenja planirano je postavljanje i video zida ispred katedrale kako bi pristigli vjernici mogli pratiti liturgijske obrede. Na radnom sastanku podijeljena su pojedinačno i zaduženja te je zaključeno kako će se organizacijski odbor sastajati svakoga ponedjeljka kako bi se pratio sami tijek pripreme za biskupsko ređenje.

Za organizaciju samoga liturgijskoga slavlja zadužen je župni vikar u Hvaru Ivan Jurin u koordinaciji s katedralnim župnikom. Za umjetničko oblikovanje katedralnoga prostora angažiran je umjetnik Darko Šoša koji će osmisliti način uređenja liturgijskoga prostora. Na sastanku su sudjelovali i tajnici hvarskih bratovština Sv. Nikole i Sv. Križa, Zoran Sansović i Joško Bracanović. Uključene su i ostale ustanove koje će se brinuti za sve potrebe hodočasnika koji će doći na ređenje, od policijske službe preko komunalne službe do ustanove za hitnu medicinsku pomoć. U pripremu za taj događaj uključit će se i gradske službe koje će koordinirati Jurica Miličić iz Gradskoga vijeća grada Hvara.

Neposredno pred događaj biskupskoga ređenja mons. Palića u katedralnoj župi sv. Stjepana I., pape i mučenika, bit će upriličena i trodnevnica od 27. do 29. travnja čiji će detaljni program biti uskoro definiran. Posljednjega dana trodnevnice, 29. travnja, u predvečerje biskupskoga ređenja u katedrali će biti održana prigodna akademija. Liturgijsko pjevanje na misi ređenja predvodit će katedralni zbor Sv. Cecilije pod ravnanjem maestre Klare Tomičić – Milatić uz sudjelovanje ostalih zborova s područja biskupije.

Kako piše ika.hr za odnose s medijima koji će pratiti događaj biskupskoga ređenja u Hvaru imenovan je povjerenik za medije u toj biskupiji Jadran Bašić koji će biti i osoba za kontakt s redakcijama i njihovim novinarima. Prema najavama, mediji će pravovremeno i detaljno biti obaviješteni o događaju biskupskoga ređenja mons. Petra Palića u Hvaru. Novinari, fotoreporteri i snimatelji, zainteresirani za praćenje biskupskog ređenja, bit će prethodno akrediritani kako bi mogli pratiti središnji događaj u hvarskoj katedrali. O detaljima oko postupka akreditiranja medijskih kuća za praćenje biskupskoga ređenja mons. Palića redakcije će na vrijeme biti obaviještene.

KT