Pula

Pula proslavila svojeg zaštitnika


Svetkovina Sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, proslavljena je 3. srpnja svečanim misnim slavljem koje je u katedrali Uznesenja Marijina predvodio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić.

Koncelebrirali umirovljeni biskup Ivan Milovan i 20-ak svećenika. U prigodnoj propovijedi biskup Vukšić je istaknuo kako Sv. Toma nadahnjuje vjernike ove biskupije, ali i sve kršćane, na osobit način u trenucima ljudskih i vjerničkih nesigurnosti te kada traže sigurne odgovore na otvorena pitanja, koja im se nametnu u određenom trenutku. Stoga je, prema njegovim riječima, svetkovina Sv. Tome apostola, osim što je sjećanje na veliki lik jednoga od prvih izravnih Isusovih učenika, za sve nas prvenstveno blagdan vjere.

Biskup se zatim osvrnuo na vjeru apostola koja se rodila i rasla u njihovu svakodnevnom životu s njim. „Nakon razapinjanja i rastanka s Isusom, obuze ih strah i malodušje. No, kada im se ponovno ukazao, kada ih je Uskrsli posjetio, njihova je vjera ponovno osnažila. Toma nije bio s njima, no poput njih, i on, kada ga je vidio, povjerovao je. Drugim riječima, i nema baš bitne razlike između Tomine reakcije i reakcije ostalih apostola, jer svi su zapravo povjerovali tek nakon što su 'vidjeli'. Stoga se više radi o različitom vremenu, u kojemu se rađa njihova vjera, negoli o razlici sadržaja i načina“, rekao je biskup Vukšić.

Biskup je napomenuo kako je taj, najpoznatiji ulomak gdje se spominje sveti Toma, samo jedna od tri zgode iz istog Ivanova evanđelja, u kojima sveti Toma govori. One na svoj način upotpunjuju naša saznanja o njemu, dopunjuju sliku o ovom Isusovu apostolu i ističu posebnost Tomina karaktera.

„Prva zgoda, u kojoj Sv. Toma govori jest događaj smrti Lazara, Isusova prijatelja iz Judeje, i čudo njegova povratka u ovozemaljski život po Isusovu djelovanju. Isusu se želi vratiti, iako su ga ondje nedugo prije toga htjeli kamenovati, učenici ga odgovaraju od tog nauma, no on je odlučan i tu Sv. Toma iznosi svoj čvrst stav Isusova sljedbenika riječima 'Hajdemo i mi da umremo s njime!' Druga zgoda u kojoj Toma govori dogodila se na Posljednjoj večeri. Tada je Isus, uoči svoje smrti i odlaska s ovoga svijeta, tješio vrlo zabrinute i uznemirene učenike. Na njegove riječi 'Neka se ne uznemiruje srce vaše!(…) Idem pripraviti vam mjesto. A kamo ja odlazim, znate put' Toma se ne srami priznati da ne razumije pa pita 'Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?' Kao odgovor na to njegovo pitanje dobili smo Isusovu temeljnu pouku, koja je velik izazov za svakoga njegova sljedbenika i za svakoga vjernika, posebice u mjeri u kojoj se želi postići vječno spasenje. 'Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni'. Zahvaljujući upravo Tominu pitanju, znademo da samo Isusov način i put vodi ljude do Oca Nebeskoga“, rekao je biskup Vukšić.

U Ivanovu evanđelju apostol Toma govori treći put, podsjetio je propovjednik, u opisu dvaju Isusovih ukazanja, pri čemu je Toma kod prvoga ukazanja odsutan, a kod drugoga prisutan. „I dok su ostali na dan uskrsnuća u strahu od Židova bili iza zatvorenih vrata, Toma je bio drukčiji i nalazio se negdje vani. Znatiželjan, kakav je bio, vjerojatno je išao tražiti odgovore na nova pitanja, koja su nastala i nedoumice koje je želio riješiti. Stoga je, sumnjičav prema ustrašenim kolegama izrazio svoje sumnje, no kada je, tjedan dana kasnije osobno vidio uskrslog Isusa, ispovjedio je vjeru u Kristovo božanstvo riječima: 'Gospodin moj i Bog moj!' Zahvaljujući toj Tominoj reakciji Isus je rekao 'Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju' (Iv 20,29). To je treća velika Isusova pouka, koja se izravno odnosi na Crkvu, zajednicu vjere, na naše sadašnje stanje, jer nama nije dano 'vidjeti' Uskrsloga“, .

Slučaj Tome apostola, sažeo je biskup Vukšić, osim svetačkog primjera, važna je pouka za sve kršćanske vjernike barem zbog tri razloga,. „Prvo, jer nas tješi u nesigurnostima vjere, koju ispovijedamo, i ohrabruje u našim traženjima. Drugo, važan nam je, jer pokazuje, da svaka sumnja može uploviti u prosvjetljenje, gdje nema nesigurnosti. I treće, riječi, koje je Isus uputio Tomi, podsjećaju nas na pravo značenje zrele vjere i ohrabruju nas da, usprkos poteškoćama, nastavimo na svom putu pristajanja uz Isusa“, poručio je biskup.

Nakon mise na Trgu sv. Tome ispred katedrale održan je koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili Marija Husar Rimac, Alan Hržica, Bruno Krajcar i Grupa Oton.

KT