S. Josipa Kata Ivkić proslavila dijamantni jubilej


S. Josipa Kata Ivkić, redovnica družbe Služavke Kristove proslavila je u subotu 29. kolovoza, na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja svoj dijamantni jubilej - 60 godina redovništva.

Misno slavlje u samostanskoj kapelici u župi Sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu, u kojoj živi s još pet redovnica te družbe predvodio je domaći sin o. Marijan Zubak, misionar družbe Krvi Kristove, a suslavio domaći župnik Mato Matasović.

S. Josipa rođena je 1937. u Vidovicama kod Orašja u Bosanskoj Posavini, selu poznatom po velikom broju duhovnih zvanje, jer imaju 51 svećenika, među kojima i kotorskog biskupa Iliju Janjića i 51 redovnicu. Kada joj je bilo 16 godina umro joj je otac te je odrastala uz majku i  četvero braće i sestara. Iako su je svi odgovarali od redovništva, jer je su je najstariju od sve djece trebali kao pomoć u obitelji, bila je ustrajna u odabiru duhovnog poziva koje je osjetila još u djetinjstvu.

U 18. godina otišla je u samostan, prve zavjete položila 1960., a vječne 1966.  Služila je u više mjesta u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj radeći uglavnom u kuhinji. U poslušnosti i ljubavi prema Kristu, prihvatila je svoju službu, iako u početku uopće nije znala kuhati. Susestre je pamte kako je radeći u kuhinji u jednoj ruci držala krunicu, a u drugoj kuhaču. Uzor i pomoć u redovničkom životu bila joj je Blažena Djevica Marija.

Najviše je djelovala u Slavonskom Brodu - 43 godine. A u župi je znaju kao tihu samozatajnu, vedru i veselu, vrijednu, poslušnu, vjerodostojnu, poniznu, skromnu i požrtvovnu redovnicu, što je u prigodnoj homiliji potvrdio i o. Zubak, koji je poznaje još od djetinjstva. Zahvalio joj je na ustrajnosti u pozivu, na njezinoj ljubavi prema Bogu i čovjeku. Naglasio je kako u njoj prepoznaje odlike naše Nebeske majke, jer je,  poput nje bez malo riječi znala uočiti potrebe ljudi te im kao i Gospodinu s ljubavlju služila.

Radostan na taj za župu značajan događaj bio je domaći župnik Mato Matasović, naglasivši kako su redovnice duša i velika blagodat toj župi, a i njemu kao duhovnom pastiru.

B. L., J.Vr.,KT