Sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu


U sjedištu HBK-a u Zagrebu održana je, 4. travnja, godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu.

Sjednicom je predsjedao pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, a sudjelovali su tajnik Vijeća i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić; predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Ana Marija Antolović; predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra dr. Miljenko Šteko; područni delegati hrvatske inozemne pastve: za Južnu Ameriku mons. Drago Balvanović;za Kanadu mons. Ivan Vukšić; za Sjedinjene Američke Države fra Nikola Pašalić; za Australiju i Oceaniju fra Ivo Tadić; za Njemačku don Ivica Komadina; za Zapadnu Europu vlč. Stjepan Čukman; za Švicarsku fra Branko Radoš; za Austriju fra Ilija Mijatović; za Skandinaviju mons. Stjepan Biletić; za Sloveniju fra Marko Prpa, te predstavnica redovnica iz Njemačke s. Verica Grabovac.

Biskup Sudar je otvarajući sjednicu prenio pozdrave i zahvalu hrvatskih biskupa za rad naših misionara i pastoralnih suradnika među našim iseljenicima. Potom je ravnatelj Markić podnio godišnje izvješće o djelovanju Ravnateljstva u 2017., istaknuvši najvažnije događaje u protekloj godini te predstavivši projekte za tekuću godinu. Izvijestio je i o aktualnom stanju u hrvatskoj inozemnoj pastvi, istaknuvši prošle i predstojeće personalne promjene, kao i otvorene potrebe pastve, a sa zahvalnošću se spomenuo i u protekloj godini preminulih pastoralnih djelatnika i djelatnica.

U nastavku sjednice izvješća o povjerenim im područjima podnijeli su delegati hrvatske inozemne pastve, podijelivši jedni s drugima poteškoće i izazove s kojima se susreću, osobito u situaciji pojačanoga iseljavanja hrvatskih katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pod točkom razno pokrenuto je pitanje mogućnosti izdavanja dvojezičnih liturgijskih obrednika za sve češću potrebu podjele sakramenata u dvojezičnim slavljima, a gost na sjednici umirovljeni biskup Mile Bogović upoznao je nazočne s idejom projekta Svehrvatskoga groba, u kojemu bi se na Krbavskom polju sabrali posmrtni ostaci svih neidentificiranih žrtava iz naše povijesti.

KT