Sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog


Prva sjednica novog saziva Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog održana je u srijedu 6. lipnja u prostorima HBK u Zagrebu, pod predsjedanjem predsjednika toga Vijeća požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Vijećnici su razmotrili trenutačno stanje kršćanskog ekumenizma i međureligijskog dijaloga u Hrvatskoj te definirali zadaće koje će po mandatu HBK nastojati ostvarivati. Svjesni poteškoća koje prate ekumensko i dijaloško djelovanje, članovi Vijeća - sukladno katoličkim načelima - založit će se za što širu suradnju sa svima onima kojima je u Hrvatskoj stalo do promicanja razumijevanja i poštovanja među kršćanima i pripadnicima određenih religija. U tom smislu preuzeli su konkretne zadaće i zaduženja za predstojeće razdoblje. Među ostalim, priredit će i građu za svjetsku Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana u siječnju iduće godine o temi „Samo za pravdom teži" (usp. Pnz 16, 20a).

Na sjednici su uz biskupa Škvorčevića bili članovi Vijeća u punom sastavu dr. o. Jure Zečević, Marija Znidarčić, dr. Tomislav Kovač, dr. Antun Japundžić, dr. Ivan Macut i mons. Matija Matičić. Imenovala ih je Hrvatska biskupska konferencija na proljetnom plenarnom zasjedanju u travnju, za tajnika je izabran dr. Zečević, koji je dugi niz godina obnašao tu službu. Biskup Škvorčević na sjednici je predstavio svoje viđenje djelovanja Vijeća, zahvalivši članovima za iskazanu raspoloživost u suradnji, priopćeno je sa sjednice.

ika/ KT