Skopski biskup mons. Stojanov boravio u Zagrebu


U Zagrebu je 20. i 21. rujna boravio mons. dr. Kiro Stojanov, biskup Skopske biskupije te se susreo s predstavnicima društveno-političkog života Hrvatske...

U pratnji biskupa bio je don Davor Topić, župnik katedralne župe Presvetog Srca Isusova u Skopju.

Biskup Stojanov ukratko je predstavio rad Katoličke Crkve u Makedoniji naglasivši njenu povezanost sa zagrebačkom i vrhbosanskom nadbiskupijom, kao i tradiciju djelovanja hrvatskih misionara na području Makedonije. Velike zasluge za očuvanje hrvatskoga identiteta, hrvatskog jezika i kulture u Makedoniji pripadaju upravo Katoličkoj Crkvi koja i dalje nastoji biti mjesto okupljanja hrvatske zajednice.

Državni tajnik Milas i biskup Stojanov zaključili su kako postoji puno prostora za suradnju i zajedničko djelovanje na korist Hrvatima koji žive u Makedoniji, te s ljubavlju i ponosom čuvaju svoje hrvatske korijene i svoj hrvatski identitet.

Državni tajnik je zahvalio biskupu Stojanovu i župniku Topiću na svemu što čine za Hrvate, kako u svome pastoralnom, tako i u društvenom djelovanju te je istaknuo da će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske davati snažnu potporu svim aktivnostima koje vode očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka koji žive u Makedoniji.

Istog dana u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, skopski biskup i apostolski egzarh mons. Kiro Stojanov zajedno sa skopskim župnikom don Davorom susreo se sa Hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu Marijanom Petir.

Biskup Stojanov na samom početku susreta upoznao je zastupnicu Petir sa životom i djelovanjem Katoličke crkve u Makedonije koja nastoji u svom poslanju biti svjetlo i glas istine. Sugovornici su se također osvrnuli na političku situaciju u R. Makedoniji, te je biskup Stojanov zahvalio zastupnici Petir na njenoj zauzetosti, istaknuvši da također sa velikom simpatijom i zahvalnošću glede na skupinu Prijatelji Makedonije u kojoj se nalazi 20-ak zastupnika EU parlamenta, a čija inicijativa ima za cilj pomoći Makedoniju na njenom europskom putu.

Istog dana biskup se susreo s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

U ugodnom i prijateljskom susretu sugovornici su se također osvrnuli na situacije i izazove dvaju glavnih gradova Zagreba i Skopja, te istaknuli važnost odnosa i povezanosti.

U četvrtak, 21. rujna., skopski biskup i apostolski egzarh mons. Kiro Stojanov u pratnji don Davora, Marijana Krajinovića i Miljenka Nenadića pohodio je Hrvatsku Maticu iseljenika (HMI) u Zagrebu, te se susreo sa ravnateljem HMI Mijom Marićem, te zamjenikom predsjednika Udruge bosanskih Hrvata Prsten Pavom Zubak i glavnim tajnikom Udruge Marjanom Biškić.

Biskup Stojanov zahvalio je ravnatelju HMI Mariću kao i zamjeniku predsjednika i glavnom tajniku Udruge „Prsten“ na lijepom susretu, te ih pozvao da posjete Makedoniju i upoznaju se još više sa životom i djelovanjem Katoličke crkve u toj zemlji. Također biskup Stojanov izrazio je radost za otvorenost i mogučnost suradnje u aktivnostima i projektima sa HMI i Udrugom Prsten.

KT