Šibenik

Slavlje Gospojine u šibenskom svetištu Gospe Vrpoljačke


Uz poštivanje predviđenih mjera za suzbijanje pandemije "koronavirusa", u prastarom marijanskom svetištu Gospe Vrpoljačke u Šibenskoj biskupiji, proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marija.

Središnje misno slavlje 15. kolovoza predvodio je biskup šibenski mons. Tomislav Rogić, a suslavilo je šest svećenika.

Svetoj misi prethodila je molitva uz čudotvornu sliku Gospe Vrpoljačke, koja je za ovu prigodu bila izložena vani. Nazočno vjerničko mnoštvo u ugodnom ambijentu starih borova na početku je pozdravio župnik don Ante Omazić.

Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup Tomislav je istaknuo kako je ovo svetkovina koja predstavlja i cilj čovjekova života - doći u Nebo, te je potaknuo vjernike da se na tu nakanu utječu Majci Božjoj.

U prigodnoj homiliji početno je istaknuo kako vjernike danas u divno zajedništvo spaja "ljubav nebeske Majke koja grli svoju djecu koja se njoj u pomoć utječu". Spominjući nevolje i iskušenja koje prate svako vrijeme, kazao je kako se ljudi pribojavaju tajanstvenog virusa koji je, kako izgleda, pokorio svijet, ali naglasio da čovječanstvo danas unesrećuju i "mnogi drugi virusi".

"Nered i nesklad među ljudima, u obitelji, u čovjekovu srcu koje traži mira i spokoja na krive načine, u prolaznoj zemaljskoj sreći: imetku, drogi, užitku, nekom ludom zaboravu svega oko sebe", kazao je biskup Rogić upozorivši kako, u rečenom kontekstu, čovjek zaboravi da je dijete Božje i stvoren za vječnost - o čemu upravo kazuje svetkovina Gospe uznesene na nebo.

U tom smislu ocrtao je lik Blažene Djevice Marije koja je sve prihvatila iz Božje ruke i od koje vjernici kao djeca od majke imaju mnogo (na)učiti. "Snažimo svoju vjeru u vjeri nebeske Majke, Majke proslavljene poslije svih iskušenja koje je prošla. Radost Neba ne da se ni s čime uspoređivati. Snaga vjere u Božju dobrotu kadra je sve pobijediti. Gospe koja kidaš okove svake zarobljenosti, isprosi nam tu snagu vjere, to predanje u ruke Božje koje se ustrajno nada spasenju", poručio je šibenski biskup istaknuvši kako je Gospa majka Učiteljica na putu vjere i pouzdanja te pozvao nazočne da joj se svakodnevno utječu - njoj koju u ovdašnjem svetištu na osobit način vjernici zazivaju kao Gospu koja skida okove i Kraljicu obitelji.

Na kraju mise, koju je svojom pjesmom uzveličao prigodni kvintet pod ravnanjem Franka Klisovića, župnik Ante izrekao je zahvalu svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u organizaciji slavlja.

Posebnu zahvalu uputio je onima koji sudjeluju u izgradnji velebnoga Trga Gospe Vrpoljačke i pratećih objekata u svetištu koji već vidljivo daju osobitu notu ovom mjestu.

Spomenimo da je mise tijekom trodnevnice predslavio p. Ike Mandurić koji je govorio o: identitetu kršćana, obavezi pobožnosti kao odgovoru na Božju ljubav, te dimenziji žrtve i praštanja. Vjernici su prije svake mise imali dovoljan broj svećenika za ispovijed.

Inače, župa Vrpolje, čije je središte 10-ak kilometara istočno od hrvatskog kraljevskog grada Šibenika, danas ima oko 1 200 vjernika te se nakon vremena komunizma i Domovinskoga rata kontinuirano duhovno obnavlja, rastući uz Gospu Vrpoljačku.

KT