Slavonski Brod

Slavonskobrodska župa proslavila nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Mandića


U srijedu, 12. svibnja u župi u naselju Mikrorajon u Slavonskom Brodu proslavljen je patron – Sv. Leopold Mandić i tom prigodom misno slavlje predslavio je fra Anto Perković.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je brodski zlatomisnik fra Anto Perković, a posluživao domaći sin đakon Krešimir Iljazović, koji će 18. lipnja ove godine u ovoj župi slaviti svoju mladu misu.

Oživljavajući život i djelo Sv. Leopolda Mandića fra Ante je uz svečevu poniznost, koja ga je posebno resila, još više naglasio njegovo predano služenje Gospodinu i ljudima u sakramenti pomirenja. Pojasnio je kako je u ispovijedi uz to što se opraštaju grijesi još važnija potpora, utjeha, milosrđe, koju bi svećenici, poput Sv. Leopolda, trebali u ispovjedi posredovati vjernicima.

„Sv. Leopold je kroz 40 godina po deset sati dnevno provodio u ispovjedaonici. Bog – izvor mira, nade i ljubavi preko njega je činio velika djela. Sv. Leopold to je mogao jer je snagu crpio u euharistiji i pobožnosti Majci Božjoj. Bio je čovjek niskog rasta, ali velikog duha. Pobožnost u hrvatskom puku prema njemu širio je najprije kard. Alojzija Stepinac. Poput našeg blaženika i mi štovatelji Sv. Leopolda od njega danas možemo puno toga naučiti, naučiti kako biti pobožan, ponizan, kako raditi na svojoj naravi i svetosti, kako u ovom vremenu u kojem su kreposti u svim pozivima ugrožene, ostati vjeran u svome poslanju...“, neke su od snažnih i poticajnih poruka zlatomisnika fra Ante kojima je želio vjernicima približiti život i djelo nebeskog zaštitnika njihove župe.

Uz prigodan dar župnik Robert Farkaš zahvalio je fra Anti za njegovo, kako je rekao, kroz 50 godina redovništva i svećeništva vjerno i predano služenje Bogu i  svome narodu, napose za vrijeme i poslije Domovinskog rata kada je kao župnik u Vukovaru sa svojim vjernicima podnio teške muke progona i logora.

Pobožnost Sv. Leopoldu pred kapelicom u crkvi, u kojoj su smještene njegove relikvijie, predvodio je prije mise župnik Farkaš. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen prof. Kristinom Udovičić.

Svečano je bilo i na večernjoj misu koju su pjevanjem uveličali mladi - članovi Studentskog Katoličkog Centra (SKAC).

Svetkovini je prethodila dvodnevna duhovna priprava kada je misna slavlja predvodio također župnik Farkaš.

B. Lukačević/T.M.I.,KT