Zagreb

Središnji križ na Mirogoju slučajno srušen


Središnji križ na zagrebačkom groblju Mirogoju srušen je tijekom obavljanja radova 29. kolovoza. Rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju, preč Vlado Mikšić poručuje kako je riječ o slučajnoj nesreći.

„Ne radi se o nikakvom terorističkom činu, dakle nikakvom ideološkom činu. Niti se radi o nekakvom barbarskom činu. Nego se radi o jednoj najobičnijoj slučajnosti, nesretnom slučaju. Žalim što se to dogodilo, ali sam uvjeren da će križ vrlo brzo biti restauriran i vraćen na svoje mjesto gdje stoji gotovo (jedno) stoljeće”, rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu preč. Vlado Mikšić te pojašnjava:

„Tijekom čišćenja stabala i odvoza, slučajno se dogodilo da je jedan kamion dotaknuo centralni križ na Mirogoju i da je taj križ, koji je već bio predviđen za sanaciju i koji je stradao u potresu, ali smo ga privremeno učvrstili, jednostavno pao“.

Prolaznici na groblju su u čudu zastajali i gledali što se dogodilo, prepričao je, dodajući kako su Uprava Mirogoja i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević brzo i profesionalno reagirali.

„Pozvana je policija, napravljen je očevid. Zagrađeno je područje da ne bi došlo do daljnjih oštećenja. Javljeno je svim mjerodavnim službama – i gradskim i crkvenim – i odmah je došla služba koja je pokupila pali križ i prenijela ga na restauraciju”, kazao je i zahvalio je gradonačelniku na brzoj reakciji i na dolasku na mjesto događaja.

Rektor Mikšić izrazio je uvjerenje, prenosi IKA, da će do svetkovine Svih Svetih, 1. studenog, križ, ili barem njegova replika, biti postavljen na isto mjesto.

J.Vr.,KT