Breznica Đakovačka

Svečani zavjeti s. M. Margarete od Presvetog Srca Isusova


Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić predslavio je misu 24. listopada u Karmelu Sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj tijekom koje je svečane redovničke zavjete položila s. Marija Margareta od Presvetog Srca Isusova (Dragana Boškić).

Uz nadbiskupa Hranića koncelebrirali su, između ostalih, župnici s. M. Margaretine rodne župe Bugojno fra Hrvoje Radić, iz Drvara don Davor Klečina te Levanjske Varoši vlč. Miro Tomas.

Uvodeći okupljene u misno slavlje nadbiskup je naglasio kako pandemijski uvjeti u kojima se odvijaju zavjeti nimalo ne umanjuju radost doživotnog zavjetovanja, javlja mrežna stranica djos.hr.

U prigodnoj homiliji mons. Hranić je, navodeći kratki životopis s. Margarete, istaknuo kako je "Gospodin mamio svoju zaručnicu dok je nije doveo u pustinju Karmela Sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj, gdje je osjetila da je gotovo, da je potpuno osvojena i primamljena, da nije ona birala njega, nego je Bog izabrao nju".

Obraćajući se zavjetovanici, propovjednik je naglasio: "I danas se po Vašim doživotnim zavjetima ostvaruje Božja riječ: 'Zaručit ću te sebi dovijeka; zaručit ću te u pravdi i u pravu, u nježnosti i u ljubavi; zaručit ću te sebi u vjernosti i ti ćeš spoznati Gospodina.'"

Nadalje je osvijetlio Karmel i kao zajednicu osoba među kojima je također potrebno izgrađivati ljubav u međusobnim odnosima te posvijestio da ljubiti, ostati u ljubavi i donijeti plodove ljubavi – znači biti autentičan Isusov učenik koji će po plodovima biti prepoznati.

Nakon homilije, uslijedili su upiti koje je nadbiskup Đuro uputio s. Margareti o njezinoj spremnosti da prihvati život i obaveze svečano zavjetovane bosonoge karmelićanke u Crkvi, na što je ona potvrdno odgovorila te svojom prostracijom znakovito očitovala svoje predanje dok je zajednica okupljenih zazivala zagovor svetih.

Poslije litanija ona je pristupila poglavarici Karmela Sv. Josipa s. M. Emanueli Režek i izgovorila obrazac doživotnog zavjetovanja u ovoj terezijanskoj obitelji te ga potpisala i prinijela kao svoj prikazni dar.

Nastavljeno je euharistijsko slavlje kojeg je nadbiskup završio čestitkom i željom da s. Margareta bude vjerna svojim zavjetima i ostane čitavim bićem Gospodinova, kao i svečanim blagoslovom novozavjetovanice, svih nazočnih i sestarske zajednice Karmela.

S. Marija Margareta (Dragana Boškić) rođena je u Bugojnu 1973.u obitelji Stjepana i majke Kate, a odrasla je uz brata Dragana. Sakrament krštenja primila je u župnoj crkvi Sv. Ante u Bugojnu. Na samom završetku njezinog srednjoškolskog obrazovanja u travnju 1992. buknuo je rat u kojem je s obitelji doživjela brojne patnje. Nakon puštanja ranjenog brata iz zarobljeničkog logora uspjela je s njim izbjeći u Makarsku, a potom odlazi u Mostar, gdje se zapošljava i radi 20-ak godina.

S vremenom se u njoj javila glad za dubljim duhovnim životom, koju podržava u molitvenoj zajednici kod franjevaca i franjevki. U Međugorju je upoznala fra Tomislava Pervana koji joj je postao povremeni duhovni savjetnik, osobito na putu traženja Božje volje za njen život.

Nakon intenzivnog razmišljanja donijela je odluku o ulasku u Karmel 25. listopada 2014. te je započela razdoblje postulature. Na svetkovinu Svih Svetih 1. studenoga 2015., obredom redovničkog oblačenja dobila je karmelsko odijelo i uzela je ime s. Marija Margareta od Presvetog Srca Isusova, započinjući razdoblje novicijata. Privremene zavjete položila je 22. listopada 2017.

Njezino sestarsko geslo je: "Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova (Ps 118,1)."

Ž.I., KT