Svečani zavjeti trojice dominikanaca


Za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja, u subotu 30. svibnja u crkvi Kraljice Sv. Krunice u Zagrebu trojica dominikanaca položila su svečane zavjete.

Zavjete su položili fr. Marin Golubović, fr. Karlo Alan Kevo i fr. Matej Trupina u ruke provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavka Sliškovića, koji je predvodio misno slavlje u nazočnosti braće redovnika, obitelji, rodbine i prijatelja, piše na portalu dominikanci.hr, a prenosi ika.hr.

Na početku homilije provincijal je rekao "da smo se okupili uoči svetkovine Duhova, koja je posebno važna dominikancima zato što je Sv. Dominik redovito na taj dan okupljao oko sebe braću kako bi u zajedništvu slavili skupštinu Reda propovjednika".

"Dana 30. svibnja 1221. na skupštini u Bologni određeno je da Red započne svoje poslanje u hrvatskim krajevima. Danas, 799 godina kasnije, braća Marin, Karlo Alan i Matej svojim zavjetima potvrđuju da je spomenuta odluka bila ispravna – sjeme Duha Svetog bačeno prije gotovo osam stoljeća i danas donosi rod", rekao je provincijal, a polaganjem svečanih zavjeta braća Marin, Karlo Alan i Matej postali su punopravni članovi Reda propovjednika i obećali su život u poslušnosti.

S jedne strane odrekli su se obiteljske sreće i imovine, dok su s druge strane postali dio Dominikanske obitelji koja broji nekoliko tisuća članova. Zavjet poslušnosti, koliko god bio izazovan i zahtjevan, put je oslobođenja za kreativno, prepoznatljivo i potpuno služenje Isus Kristu u duhu sv. Dominika.

Na kraju je provincijal je istaknuo da zavjeti nisu plod pojedinačne snage i volje, nego Božjeg milosrđa i milosrđa braće s kojom živimo: "Nismo vlasnici svojeg poziva, nego nam ga je Bog darovao i jedino uzajamnim bratskim milosrđem možemo živjeti ovaj poziv i u njemu rasti".

Nakon mise upriličeno je čestitanje i prigodno druženje.

Ž.I., KT