Svetkovina Velike Gospe u Hrvatskoj


Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, svečano se obilježava diljem Hrvatske, a ovaj dan je ujedno i državni blagdan. Tako su desetine tisuća vjernika iz Hrvatske, ali i dijaspore pohodili marijanska svetišta. Ovdje donosimo izvješća iz Aljmaša, Sinja, Vrpolja...

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Bez „poštivanja dostojanstva i prava drugih ljudi oko mene i svake ljudske osobe“ nema ni istinskog društvenog napretka, osnovna je poruka mona. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa izrečena na središnjem misnom slavlju povodom blagdana Velike Gospe u njezinu svetištu u Aljmašu. Hranić je u središte svoje homilije stavio Mariju kao „prvu među nama ljudima na kojoj je ostvareno otajstvo Isusova uskrsnuća i jasno nam pokazuje našu budućnost, kao i budućnost svih nas koji se kao vjernici sjedinjujemo s njezinim Sinom.“

Istaknuo je i kako socijalni nauk Crkve kaže „da rad ima prednost pred kapitalom, da je nezaposlenost skuplja od socijalne države, da potiče na socijalnu pravičnost, zahtijeva poštenje i etičnost; od mene kao poslodavca traži da znam vrednovati tuđi rad i radnika kao svoga brata, da znam vrednovati njegove kompetencije, stručnost i znanje i da ga nastojim pravično, na vrijeme i redovito nagraditi poštenom plaćom - svjestan da stabilnost i budućnost moje firme uvelike ovisi i o mome zadovoljnom radniku; da moje slabosti i grijesi razaraju ne samo moj odnos prema Bogu nego i moj odnos s drugim ljudima, da mi nije dopušteno biti sebičan i samodostatan, da ne smijem živjeti luksuzno na račun mojih radnika i njihove plaće.“

U Aljmašu je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U mjestu Vrpolje kod Šibenika svečanu misu predvodio je biskup Tomislav Rogić. Proslava svetkovine Velike Gospe svečano je obilježena u nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Središnje misno slavlje u 11 sati u crkvi na otvorenom predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Zagrebački nadbiskup posebno se obratio mladima, pozvavši ih da se ne mire s osrednjošću, nego hrabro i ustrajno traže "toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu".

"Zahvaljujući izvanrednim uspjesima naših mladih sportaša a posebno Hrvatske nogometne reprezentacije, posljednjih smo tjedana svjedoci obnovljene ljubavi prema Domovini, hrvatskom zajedništvu, životu i obitelji. Na nacionalnom planu događaj je to od neizmjerne važnosti. Probuđen je ponos i nada da se hrvatsko društvo gorljivošću i nesebičnošću, ljubavlju i zalaganjem obnavlja na radost sviju", rekao je kardinal Bozanić predvodeći svečano misno slavlje u svetištu Majke Božje Bistričke gdje se okupilo dvadesetak tisuća hodočasnika, većinom iz sjeverozapadne Hrvatske.

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predvodeći misno slavlje na blagdan Velike Gospe u srijedu u Gospinom svetištu u Sinju, upozorio je na demografske probleme u Hrvatskoj, te se zauzeo za obnovu obiteljskih vrijednosti i poručio kako se odigrava "finale" na polju demografije.

«Sve je manje i susreta jer su sinovi i kćeri, rodbina i prijatelji, susjedi i poznanici odselili u neke druge krajeve svijeta. Braćo i sestre, malo nas je i sve nas je manje», istaknuo je mons. Barišić u svojoj propovijedi u Gospinu svetištu.

Okupljene vjernike podsjetio je kako svetkovina Velike Gospe poziva da iznova osvrnemo pogled na sebe i na svoju obitelj, na bližnje i na Hrvatsku te da uvidimo kako bez susretanja s Bogom života, ostajemo u siromaštvu i života i duha i materijalnih stvari.

Uoči misnog slavlja u Sinju više desetaka tisuća vjernika sudjelovalo je prijepodne u svečanoj procesiji koja je krenula iz Gospina svetišta u Sinju, a predvodio ju je nadbiskup Barišić.

Kako piše www.jutarnji.hr sinjski alkarski momci u tradicionalnim odorama nosili su zlatom i dragim kamenjem, te brojnim zavjetnim darovima okićenu staru Gospinu sliku s kojom se na četiri strane blagoslivlja Grad Sinj i Cetinska krajina. Tijekom procesije sinjskim ulicama u nošenju slike Sinjske gospe izmjenjivali su se alkari, vatrogasci, pripadnici MUP-a, pripadnici braniteljskih i veteranskih udruga iz Domovinskog rata.

Na proslavi Velike Gospe u Sinju, osim vjernika iz Dalmacije sudjeluju i vjernici iz susjedne BiH.

Kako su rekli u sinjskom samostanu, očekuje se da će tijekom cjelodnevne svetkovine u Sinju biti više od 100 000 vjernika, a mise se služe od rane zore, do večeri.  Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod motom "Obitelj - izvor života i radosti".

KT