Tradicionalna misa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu


Tradicionalnu misu na spomendan Sv. Lovre na Gradskom groblju, kao i kapelica posvećeno istom svetcu, predslavio je u ponedjeljak, 10. kolovoza, domaći sin vlč. Marko Martić, đakovački svećenik na studiju u Rimu.

Uz župnika i dekana preč. Ivana Lenića te grkokatoličkog brodskog župnika o. Aleksandra Hmilja suslavilo je još sedam brodskih svećenika, a posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja.

U prigodnoj homiliji vlč. Martić je ukazao na vrijednost čašćenja svjedoka vjere i svetih mjesta, kako što su groblja, na kojima se od vremena prvih kršćana slavi Gospodina. Ocrtavajući život i djelo Sv. Lovre, đakona i mučenika, naglasio je da nam je «on primjer kako živjeti i svoj život darovati za Krista».

«Sveti Lovro u Božjim je očima zadobio milost koja se traži da je svatko od nas posjeduje. Služio je ne samo riječi Božjoj, nego je u potpunosti bio na raspolaganju i Bogu i čovjeku. To je smisao đakonske službe koju i mi trebamo živjeti. Prepoznavao je Krista, njemu je kao mladić povjerovao, odlučio je svoj mladenački žar upotrijebiti na dobrobit i Boga i čovjeka, te svoj život darovati za Krista. On je primjer kako jedan kršćanin treba živjeti svoj život. Isus od nas traži da poput Sv. Lovre budemo sjeme, koje umire sebi kako bi donijelo plodove, da svjedočimo kako život na ovome svijetu itekako ima smisla», rekao je uz ostalo vlč. Martić.

Na kraju mise nazočni su se zajedno pomolili za sve pokojne, a potom su svećenici u procesiji došli do grobnice u kojoj su pokopani brodski prezbiteri te se i tu pomolili.

Potom je uslijedio pojedinačni blagoslov grobova.

Ž.I., B. Lukačević, KT