U Hrvatskoj 113 zaraženih osoba


Dvadeset i četvrti dan od pojave prvog pacijenta zaraženog koronavirusom u Hrvatskoj, epidemiološka situacija je i dalje vrlo dobra. Trenutno je potvrđeno 113 osoba zaraženih koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo.

FOTO: KORONAVIRUS.HR

FOTO: KORONAVIRUS.HR

Kod jedne osobe je došlo do pogoršanja i trenutačno se nalazi na respiratoru, ali je stabilno, objavljeno je na službenoj stranici Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu - koronavirus.hr.

Obavljeno je više od 1604 testiranja, a više od 13.000 osoba je u samoizolaciji. Ukupno je oboljelo 9 zdravstvenih radnika. Prati se 799 kontakata, 84 osoba je u karanteni te 18 vozača. Hrvatska vojska će podignuti samoodrživi ekspedicijski kamp sa cca 270 kreveta.

Prema podacima iz Italije, čak 40% osoba se ne pridržava propisanih mjera, a kineska iskustva pokazuju da je pridržavanje mjera iznimno važno da bismo spriječili širenje virusa.

Od četvrtka u 0:01, na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.

Zatvaraju se sve ne-esencijalne djelatnosti, sa svrhom da se, što je više moguće, zaštite osobe starije od 65 godina te kronično bolesni. Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta. Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Postoji veliki niz uslužnih djelatnosti koje nisu zatvorene, osigurana je normalna opskrba. Teretni promet normalno funkcionira, baš kao i opskrbne linije. Postignut je dogovor sa susjednim državama u svrhu organizacije opskrbe i prijevoza.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti. Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu te mjere. Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH, a državljanima članicama EU povratak u matične države. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike,stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.

Sve trgovine koje će raditi će morati poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini. Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

KT