U Hvarskoj biskupiji proglašena Godina Sv. Prošpera


U povodu 350. obljetnice od dolaska relikvija Sv. Prošpera, suzaštitnika Hvara i Hvarske biskupije, u hvarsku katedralnu župu, u Hvaru je u nedjelju, 10. svibnja otvorena Godina Sv. Prošpera koja će trajati do 10. svibnja 2021.

Foto: S. Marčinković

Foto: S. Marčinković

Svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje, kojim je započela i proslava blagdana Sv. Prošpera, predvodio je hvarski biskup mons. Petar Palić.

U koncelebraciji su sudjelovala sedmorica svećenika, među kojima su bili generalni vikar i župnik Jelse don Stanko Jerčić i hvarski župnik don Toni Plenković. Pri oltaru su posluživali članovi bratovština Sv. Križa i Sv. Nikole koji su se brinuli da svečanost bude u skladu s odredbama i preporukama nadležnih institucija u vezi s vjerskim okupljanjima. Među njima su bili umirovljeni biskup Slobodan Štambuk i bogoslov Hvarske biskupije Ivan Brstilo. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi katedralnog zbora pod ravnanjem maestre Klare Milatić i uz orguljsku pratnju profesora Tomija Domančića.

Biskup Palić je na početku misnog slavlja sve srdačno pozdravio i istaknuo svoju uskrsnu radost zbog ovog slavlja uoči blagdana Sv. Prošpera čije su moći prije 350 godina došle u Hvar i Hvarsku biskupiju.

Govoreći o Godini sv. Prošpera, biskup je u homiliji istaknuo kako "započinjemo godinu u kojoj ćemo se spomenuti jednog važnog događaja iz povijesti naše biskupije. Sljedeće godine, naime, navršit će se 350 godina od dolaska relikvije Sv. Prošpera u grad Hvar."

"Potaknut međuljudskim odnosima u gradu, vođen Duhom Božjim, u pastirskoj brizi za povjereni mu puk, hvarski biskup Ivan Andreis se 1671. uputio u Rim iznijeti papi Klementu X. poteškoće s kojima se susretao u svome pastoralnom djelovanju. U Rimu je iz katakombi Sv. Priscile dobio relikvije tijela Sv. Prošpera, ranokršćanskog mučenika. Te su relikvije položene na glavni oltar hvarske katedrale, da bi 1674. Sv. Prošper jednoglasnim odlukama Velikoga vijeća hvarske komune i katedralnog kaptola s biskupom bio proglašen suzaštitnikom grada Hvara i cijele Hvarske biskupije", rekao je propovjednik i istaknuo kako se od tada pa sve do danas, u svim uvjetima i okolnostima, sveti Prošper zagovara, štiti i pomaže grad Hvar, Hvarsku biskupiju i sve njezine stanovnike u njihovom svekolikom napretku.

Uslijedilo je cjelonoćno biblijsko bdjenje u katedrali, u kojemu su biskupi Palić i Štambuk te svećenici i župljani Hvara čitali sva četiri evanđelja i Djela apostolska. Bdjenje je započelo svečanim unošenjem Sv. pisma kojega su s upaljenim svijećama pratili biskupi Palić i Štambuk, svećenici i čitači koji su se tijekom noći izmjenjivali u čitanju u kapeli Sv. Prospera, a sve je čitavu noć prenosio mjesni radio.

Bdjenje je završeno sutradan, na blagdan Sv. Prospera, u ponedjeljak 11. svibnja, čitanjem završetka Djela apostoliskih, kojeg je čitao umirovljeni biskup Slobodan Štambuk, zahvalnom pjesmom Tebe Boga hvalimo i jutarnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio generalni vikar don Stanko Jerčić koji je u propovijedi citirao odlomak iz Proglasa hvarskog biskupa Petra Palića u povodu Godine sv. Prošpera i 350. obljetnice dolaska relikvije sv. Prošpera u Hvar. Potom se osvrnuo na povijest kršćanskog slavljenja svetaca i osobito na štovanje relikvija, tj. tjelesnih ili uopće materijalnih ostataka svetaca, prvenstveno svetih mučenika.

Središnje blagdansko misno slavlje u večernjim satima predvodio je biskup Palić koji je u propovijedi, između ostaloga, rekao: „Svijet mrzi kršćane, posebno kada su ozbiljni, autentični kršćani. Naravno, ne cijeli svijet. Ali postoji 'svijet' koji se protivi Kristu“.

"Započeli smo Godinu Sv. Prošpera. Ova godina koja je pred nama trebala bi biti godina obnove našega duha, naših djela, našega života, naših životnih ljestvica vrijednosti. Teško je letjeti na krilima stare slave, jer krila postanu troma i izgube zamah. Potrebna su nam nova krila, koja će uzdići naš duh da u današnjem vremenu budemo iskreni i vjerodostojni svjedoci Isusa Krista kao što je to sv. Prošper bio u svom vremenu. Nemojmo se bojati svetosti i kršćanskih vrijednosti. Ohrabreni euharistijom koju blagujemo, 'hrabro, blago i s poštovanjem, dobre savjesti' svjedočimo da pripadamo Isusu Kristu. Neka to bude vidljivo osobito u našem životu“, poručio je biskup Palić.

Koncelebrirala su devetorica svećenika, među kojima je su bili generalni vikar don Stanko i hvarski župnik don Toni Plenković. I ovaj put pri oltaru su posluživali članovi bratovština Sv. Križa i Sv. Nikole.

Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi katedralnog zbora pod ravnanjem maestre Milatić i uz orguljsku pratnju profesora Domančića.

Nakon misnog slavlja preko Trga Sv. Stjepana I., pape i mučenika, prošla je tradicionalna procesija.

Ž.I., S. Marčinković/ KT