Hrvatska

„U ime obitelji“ poziva na neradne blagdane i nedjelje


Udruga „U ime obitelji“ poziva hrvatsku Vladu i Sabor da uz promjenu nacionalnog kalendara blagdana i spomendana omoguće da svaki nacionalni blagdan i nedjelja budu neradni.

Udruga U ime obitelji pozdravlja prijedlog da 30. svibnja ponovno postane stožerni nacionalni državotvorni blagdan te da se 18. studenoga uspostavi kao dan odavanja posebnog pijeteta žrtvama Domovinskog rata i žrtvama grada Vukovara, čija je herojska obrana značajno doprinijela uspostavi hrvatske obrane od velikosrpske agresije.

Ističu da obilježavanje važnih datuma iz hrvatske prošlosti treba pratiti i odlučno nastojanje javnih vlasti da se u sadašnjosti osiguraju uvjeti da svi hrvatski građani mogu dostojanstveno obilježavati svoje blagdane i živjeti u uređenom demokratskom društvu.

Podaci pokazuju kako je u Hrvatskoj čak 35 % od 180 000 radnika u trgovinama, od kojih su većina žene, prisiljeno raditi na sve veće nacionalne praznike – Dan državnosti, Dan neovisnosti, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Oni su na taj način nepravedno onemogućeni sudjelovati u proslavi stvaranja svoje neovisne države i žaljenju žrtava koje su pale za njihovu slobodu.

U ime obitelji poziva hrvatsku Vladu i Sabor da uz promjenu nacionalnog kalendara blagdana i spomendana omoguće da svaki nacionalni blagdan i nedjelja budu neradni, kako bi to uistinu mogli biti dani za odmor, obitelj i nacionalni ponos.

„Dani 30. svibnja i 18. studenoga nas podsjećaju na uspostavu slobodnog demokratskog poretka nasuprot komunističkom totalitarizmu, čiju cijenu je životom platilo 8 257 hrvatskih branitelja i 5 657 civila, dok se još 1 892 osobe smatraju nestalima“, ističu.

Udruga se nada kako, kako prenosi Bitno.net, da će Hrvatski sabor usvojiti 30. svibnja i 18. studenoga kao nove nacionalne blagdane, te kako će ih sljedeće godine više do 180 000 radnika u trgovinama moći dostojanstveno obilježavati.

KT