U Pleternici proslavljen blagdan Gospe od Suza


Na blagdan svetkovinu Gospe od Suza, 31. kolovoza, prigodom spomena desete obljetnice uspostave Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, središnje euharistijsko slavlje u pleterničkom svetištu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.

Foto: ika.hr

Foto: ika.hr

Koncelebrirali su biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović te brojni svećenici, a nazočilo je oko 35 000 vjernika

Na početku slavlja biskup Škvorčević je pred Gospinim likom, koji je u svečanoj procesiji prenesen iz crkve na vanjski oltar, uputio poklike Isusovoj Majci, na koje su hodočasnici odgovarali pjevajući Blažena ti što povjerova!. ¸

Pozdravljajući okupljeno mnoštvo Marijinih hodočasnika biskup je rekao da je pred njima Marijin lik s dijelom platna kojim su obrisane suze na reljefu što je proplakao 1953. u Siracusi, ustvrdivši kako nam taj lik svjedoči da je «Bog suosjećajno biće, koji nas je u Sinu svome Isusu Kristu spasio od smrti».

«Marijine suze znak su tog Božjeg djela spasenja i njezine majčinske ljubavi koja nas ne ostavlja samima u našim patnjama, nego ona naše suze pridružuje spasonosnom trpljenju svoga Sina Isusa Krista, čiju muku i smrt slavimo u svetoj misi, po kojoj se očituje i ostvaruje naše zajedništvo u krilu jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve na čelu s nasljednikom sv. Petra», kazao je biskup nazočnima podsjetivši kako se prije četiri dana na općoj audijenciji susreo s papom Franjom i tom mu prigodom spomenuo da se nalazi na hodočašću u Rimu s maturantima iz katoličkih gimnazija u Požegi i Virovitici, te kako će se u Pleternici na hodočašću Gospi od Suza – uz svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove i vjeroučitelje – okupiti i brojne obitelji, djeca i mladi, stariji i bolesni.

«Sveti Otac je podsjetio na važnost obitelji u Crkvi i društvu, pohvalio ono što nastojimo činiti za mlade u našim katoličkim školama i na drugim razinama, ustvrdivši da nam se on pridružuje u molitvi te svim hodočasnicima Gospi od Suza upućuje pozdrav i svoj poseban apostolski blagoslov. Na taj način je papa Franjo ovo naše hodočasničko slavlje duboko povezao s općom Crkvom, čiju pripadnost ostvarujemo u svojoj Požeškoj biskupiji», rekao je požeški biskup.

Zahvalivši na riječima pozdrava i dobrodošlice požeškom biskupu, nadbiskup Hranić je pozvao okupljene da u ovom euharistijskom slavlju zajedno s Majkom Božjom stanu pod križ Isusa Krista, i poput nje prionu uz njega svojim vjerničkim srcem i odanošću.

Nadbiskup Hranić je u homiliji, naglasivši da je kršćanstvo u hrvatskom narodu snažno marijanski obojeno i da hrvatski vjernici svoju vjeru i ljubav prema Bogu i Isusu Kristu rado očituju i produbljuju hodočasteći u marijanska svetišta, rekao da je to razlog što su se željeli spomenuti desete obljetnice uspostave slavonske, odnosno Đakovačko-osječke crkvene pokrajine ili metropolije i ponovnog osamostaljenja Srijemske biskupije upravo u Marijinom pleterničkom svetištu.

Govoreći o Đakovačko-osječkoj metropoliji, nadbiskup je podsjetio da se tri biskupije u njezinu sastavu protežu na dvije države i da žive na povijesnoj granici između Istoka i Zapada, na prostoru na kojem se susreću katoličanstvo i pravoslavlje, te da stoga sve tri biskupije imaju važnu zadaću i poslanje promicanja ekumenskog dijaloga i suradnje između dviju Crkava u izgrađivanju ozračja mira, pomirenja i praštanja te njegovanju povjerenja i suradnje između hrvatskog i srpskog naroda na temeljima evanđeoskih načela i vrijednosti, i na taj način biti pozitivan izazov i primjer javnim dužnosnicima te nositeljima političkog života.

Nakon popričesne molitve mnoštvo vjernika je u službi svjetla, pohvala i molbenica nastavilo hvaliti Isusovu Majku čiji je lik u maloj procesiji bio pronesen kongresnim prostorom, a sve je bilo popraćeno uzdizanjem i spuštanjem svijeća u hodočasničkim rukama, što je stvorilo poseban mističan ugođaj.

Kako piše ika.hr na kraju službe svjetla biskup Škvorčević je poručio hodočasnicima da će ono što je Marijinim zagovorom na ovom slavlju ušlo u dubinu njihova srca ostati njihova duhovna snaga i zalog pobjede u nevoljama. Rekao je da je večeras bilo lijepo biti s njima, slaveći Isusovu Majku, te ih je pozvao da u tom raspoloženju prime završni misni blagoslov koji je na njih zazvao nadbiskup Hranić.

Misi je nazočio i slavonsko-pakrački episkop Jovan Ćulibrk s pratnjom.

KT