U Sesvetskoj Sopnici održan godišnji susret iseljenih Ramljaka


U organizaciji Ramske zajednice Zagreb i Franjevačkog samostana Rama Šćit, u samostansko-župnoj crkvi Gospe Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu, u nedjelju 20. rujna održan je susret iseljenih Ramljaka i prijatelja Rame.

Susret Ramljaka u Sesvetskoj Sopnici  Foto: Božo Rumbočić

Susret Ramljaka u Sesvetskoj Sopnici Foto: Božo Rumbočić

Susret je započeo misom u 11 sati, koju je predslavio gvardijan i župnik župe Rama Šćit fra Andrija Jozić, a suslavili su sopnički gvardijan i župnik fra Zdravko Dadić, samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, fra Božo Lujić te vlč. Pavao Crnjac, rodom iz župe Uzdol kod Rame, a danas na službi rektora kapele Corpus Domini u Zagrebu, javlja IKA.

Euharistija je slavljena za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz ramskog kraja. liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem Petre Pleša, a misna čitanja i zagovorne molitve vjernika čitali su Mato Fofić i Josip Grubeša.

Misi su nazočili i uzvanici gosti ministar vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar pravde u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, predsjednik Sabora Ramske zajednice Zagreb dr. Ivan Radić, predsjednik Ramske zajednice Zagreb Mato Fofić s članovima upravnog Odbora te predsjednik Autokluba Siget Mijo Babić sa suradnicima, kao i vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine gdje žive Hrvati.

Na kraju slavlja domaćin fra Zdravko Dadić u okviru župnih obavijesti pozdravio je sve okupljene i izrazio zadovoljstvo što iseljeni Ramljaci i ove godine održavaju svoje godišnje susrete u ovoj župi, sa željom da i ovi susreti proteknu u lijepom ozračju uz poštivanje donesenih preporuka i mjera za ovakva okupljanja te je najavio za sljedeću nedjelju misu i susret Jajčana i prijatelja kraljevskog grada Jajca.

Na kraju se ramski gvardijan i župnik fra Andrija Jozić svim nazočnima, a posebno okupljenim Ramljacima, obratio biranim riječima i pozivom na zajedništvo, ljubav i povratak rodnom zavičaju i njegovim korijenima. Iseljavanje Hrvata i vjernika iz Bosne i Hercegovine, pa iz župa s područja Općine Prozor – Rama žalosna je i istinita činjenica. Zajedništvo je jako potrebno, a podjele su najmanje poželjne među Hrvatima, tako i među iseljenim Ramljacima i pozdravio postojanje, rad i zalaganje zavičajnih Udruga i zajednica te njihov angažman oko promidžbe zavičajnih, pa i sveramskih vrijednosti. Zahvalio je subraći franjevcima u Sesvetskoj Sopnici na iskazanom i spremnom domaćinstvu, organizatorima, duhovnim i materijalnim dobročiniteljima i svima koji su doprinijeli uspješnom održavanju ovogodišnjeg susreta iseljenih Ramljaka u Zagrebu.

Zbog poštivanja mjera i preporuka protiv epidemije koronavirusa, ovogodišnji susret bio je mnogo drukčiji od onih prijašnjih godina. Izostao je ručak, kao i druženje i zabava uz ramsku gangu, bećarac, rakiju i pogaču. Susret Ramljaka održava se svake godine, 2. nedjelje nakon proslave blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije i na njemu se okupljaju brojni Ramljaci koji žive u Zagrebu i široj okolici, kao i oni čiji su korijeni iz Rame. To je prilika za susret i druženje onih koji se tijekom godine rijetko viđaju, ali i za upoznavanje mlađih generacija koje su rođene izvan Rame.

J.Vr.,KT