Split

U Splitu započelo trajno euharistijsko klanjanje


Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje za klanjatelje trajnoga euharistijskog klanjanja na blagdan Gospe od Ružarija, u srijedu 7. listopada u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

Foto: smn.hr

Foto: smn.hr

U koncelebraciji su bili: član francuske družbe Misionari Presvete euharistije iz Argentine o. Justo Lo Feuda, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik mons. Ante Mateljan, rektor CBS-a don Jure Bjeliš te drugi svećenici.

Obraćajući se klanjateljima nadbiskup Barišić je u propovijedi govorio o važnosti klanjanja, molitve i povezivanja s Isusom Kristom. „Majka Marija je najbolja zagovornica i najbolji put koji nas vodi i usmjerava k Sinu Božjemu. Danas slavimo blagdan Gospe od Ružarija, a Gospa od Ružarija, okrunjena krunom kao kraljica i više je nego kraljica jer nam je rodila Spasitelja“, kazao je nadbiskup dodavši da je ona najdublje ušla u otajstvo ljubavi, u otajstva koja molimo u njezinoj krunici. Budući da je Marija pozorno slušala ono što joj Bog govori i to je meditirala i prebirala u svom srcu, potaknuo je klanjatelje da poput nje slušaju Božju riječ i spustu je u srce. „Pred euharistijskim otajstvom osjetimo da smo ljubljeni“, kazao je nadbiskup Barišić naglasivši kako Marija nije bila sama već da je milost Božja bila s njom te je u tom svjetlu kazao: „Nismo se sami rodili, niti smo sami sebi gospodari. Bez Boga ne možemo. Gospodinova prisutnost u našim životima čini nas drukčijima i znakovitijima, preporođenima. Svatko od nas je hram Božji, kapela. Gospodin želi biti prisutan u nama i želi biti vidljiv preko nas kako bismo postali svjedoci, misionari Božje ljubavi. On želi da ga pronosimo u svijet kako bi i drugi preko nas otkrili Njega i spoznali Njegovu ljubav.“ Naglasivši važnost trajnoga euharistijskog klanjanja zahvalio je svima koji su se uključili u pripremu, organizaciju i u svakodnevno kljanjanje te je poželio svima da im Blažena Djevica Marija bude voditeljica k njezinome Sinu.

Svim klanjateljima trajne adoracije podijeljeno je osobno pismo nadbiskupa Marina Barišića i nadbiskupa koadjutora Dražena Kutleše.

Nakon mise upriličena je procesija sa svijećama od Peristila kroz Zlatna vrata i parka Đardin do crkve Svetoga Duha gdje je izložen Presveti Oltarski Sakrament na trajnu adoraciju.

Spomenimo, kako donosi smn.hr, da je o. Justo u Splitu više od mjesec dana i u dogovoru s nadbiskupom posjetio je nekoliko splitskih župa te je na misama govorio o važnosti trajnoga euharistijskog klanjanja. Pronašao je oko 650 klanjatelja te oko 30-ak koordinatora inicijative danonoćnog klanjanja. Dao je klanjateljima prije dva dana nekoliko uputa o molitvi u tišini, o čitanju i razmatranju evanđeoskoga teksta, o prosidbenoj i zahvalnoj molitvi, o molitvi Gospine krunice i sl. Istaknuo je i dva pravila: neprekidno klanjanje i klanjanje u tišini.
On godinama djeluje kao misionar euharistije u različitim europskim zemljama Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, a u Hrvatsku je navraćao više puta te je u Dubrovniku, a sada i u Splitu uspio uspostaviti trajno euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

J.P., KT