Zadar

U Zadru zaređena četiri svećenika


Zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić zaredio je, 23. lipnja, u katedrali Sv. Stošije za svećenike četvoricu đakona.

Foto: IKA

Foto: IKA

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zaredio je za svećenike: Tomislava Končurata iz župe Sv. Lovre u Kalima; Ivana Jordana iz župe Sv. Martina u Ljupču; Luku Šustića iz župe Sv. Stošije u Zadru te Leopolda Ninoslava Jagešića iz župe Sv. Josipa u Zenici, monaha benediktinskog samostana na Ćokovcu, tijekom svečanoga koncelebriranog slavlja.

U zahvalnosti Bogu za milosni dar četvorice novih svećenika, u propovijedi je nadbiskup govorio o trima ljubavima koje daju pečat identitetu svećenika, njegovoj posvetiteljskoj, učiteljskoj i pastirskoj službi. Prva ljubav je euharistija s kojom je svećenik misnički vezan i pozvan je biti drugi Krist. To znači posjedovati Isusove osjećaje, ljubiti njegovom ljubavlju, biti čovjek duboke euharistijske pobožnosti i duhovnosti. „Euharistija je svećeniku izvor snage i pokretač djelovanja, utjeha u nevolji i nagrada u vjernosti. Za njega misa nije samo obveza i posao, nego razlog i opravdanje njegova postojanja. Život svećenika mjeri se po njegovoj ljubavi prema misi. Misa izgrađuje svećenika, vjernika i Crkvu. Druga ljubav je Marija, Majka Božja i majka svećenika. Svećenik je Isusov, ali i Marijin učenik. Od trenutka ređenja Marija posvaja svećenike jer u njima vidi svoga sina Isusa i ljubi ih i prati kao svoga Sina. To je prirodan odnos (...) Marijanska dimenzija presudna je u formiranju zrelog i plodonosnog svećeničkog života“, istaknuo je zadarski nadbiskup.

Kazao je kako se treća ljubav očituje u osjetljivosti za homilije, kateheze i govore Svetoga Oca, kao pokazatelj ljubavi prema pastiru sveopće Crkve. Nadbiskup je podsjetio da je mnogo svetaca gajilo osobitu ljubav prema Svetom Ocu. „Sv. Katarina Sijenska papu je nazvala slatkim Kristom na zemlji. Sv. Franjo Asiški klečeći na koljenima tražio je papin blagoslov za svoj red. Ignacije Lojolski kao osobiti štovatelj pape ustanovio je posebni četvrti zavjet poslušnosti Svetom Ocu. Bl. Alojzije Stepinac prolio je svoju krv zbog vjernosti Rimskom biskupu, Bl. Ivan Merz pronosio je osobitu ljubav prema papi. I mi smo kao narod poznati po dvjema odlikama, kao Marijin narod i narod Sv. Petra, osobito odani Sv. Petru. Njegovanje euharistijske i marijanske pobožnosti u svjetlu katoličkog nauka kojem je Sveti Otac vidljivi garant i oslonac bila je i ostala bitna odlika svakog svećenika. Neka ređenje bude poticaj svećenicima da još više ljube euharistiju, štuju BDM i poštuju Svetog Oca. Neka nas ljudi prepoznaju po tom tropletu velikih svećeničkih ljubavi, kako bi svoj život sve više suobličavali otajstvu križa Gospodnjeg“, potaknuo je mons. Puljić.

Kako prenosi IKA, uime četvorice ređenika koji su na kraju mise podijelili mladomisnički blagoslov, prigodnu riječ zahvale uputio je Ivan Jordan te zahvalio Bogu na daru života, milosti izabranja i posvećenja.

KT