Ukop partizanskih žrtava iz II. svjetskog rata


U podarhiđakonatskoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi obavljen je 20. srpnja ukop partizanskih žrtava iz Drugog svjetskog rata.

U podarhiđakonatskoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi obavljen je 20. srpnja ukop partizanskih žrtava iz Drugog svjetskog rata.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je misu u župnoj crkvi, molitvu odrješenja za pokojne i ukop za ukupno šest žrtava Drugog svjetskog rata s područja te župe. Riječ je o žrtvama koje su prošle godine izvađene iz Propadne jame na Drgomlju iznad Broda na Kupi, javlja IKA.

Nadbiskup je misu slavio u zajedništvu s mons. Bohdanom Dzyurakhom, kurijalnim biskupom Ukrajinske Grkokatoličke Crkve i dvojicom svećenika iz Ukrajine.

Misi su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministra Stjepan Sučić, državna tajnica ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić, zamjenica gradonačelnika Grada Delnica Katarina Mihelčić i mnogi drugi državni i lokalni dužnosnici, kao i drugih nadleštava, te službenici redarstva. Nazočili su i pripadnici domobranskih i braniteljskih udruga.

Posmrtni ostaci šest žrtava lani su izvađeni iz Propadne jame na Drgomlju iznad Broda na Kupi, a dvije žrtve identificirane su DNA metodom. Prema izjavama osoba upoznatih s lokacijom i osobnim predmetima, kao i dobi, pretpostavlja se da je jedna žrtva vlč. Ante Zvonimir Milinović, župnik Podstena, a kada se pronađu živi srodnici bit će izvršena DNA analiza i ostalih žrtava.

Svih šestero su civilne žrtve, a kako je jedan od njih svećenik, dok su ostali neidentificirani, župni ured Brod i crkveni odbor odlučili su da je najbolja lokacija pogreba posmrtnih ostataka župna crkva, odnosno kripta koja se nalazi u crkvi, dok su posmrtne ostatke dviju identificiranih žrtava preuzele obitelji. To su pok. Josip Šneler iz Broda i pok. Anton Štimac iz Rogi. Do otvaranja i uređenja kripte, posmrtni ostaci bit će privremeno položeni u pokrajnji oltar sv. Josipa.

Nadbiskup je u propovijedi govorio o pravdi i oprostu, pozvavši okupljene vjernike da u tome slijede primjer Isusa Krista. “Vratimo dostojanstvo svim poginulima bez optuživanja. Prihvaćajući Isusov put, bolji i sretniji život već se ovdje počinje živjeti. Neka nam ovi mučenici budu poticaj da bismo doista bili dostojni nositelji imena Isusova“, rekao je nadbiskup.

“Mi kao župa želimo postići pročišćenje naše memorije, nije sada bitno tko je ubio, nego je bitno da žrtve nađu dostojno mjesto ukopa, svoj grob, ime i prezime, obitelj utjehu, a Bog neka oprosti onima koji su te zločine počinili“, rekao je upravitelj župe Josip Tomić. Na misi je pjevao župni zbor iz Plešci, kojemu je nadbiskup posebno zahvalio na trudu u slavljima liturgije u ovim župama. Na liturgiji je sudjelovala i violinistica Melinda Dumitrescu iz Rumunjske.

KT