Slavonski Brod

Ukopan vlč. Mato Marijić


Na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu ukopan je, 16. studenoga, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mato Marijić.

Uz nazočnost 30-ak prezbitera Vrhbosanske nadbiskupije i Slavonskobrodskog dekanata ukopne obrede predvodio je generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić. Pokojnika je pjesmom u vječni počinak ispratila ženska pjevačka skupina Ad astra iz Slavonskog Broda.

Misu zadušnicu odmah potom u župnoj crkvi Duha Svetoga u Malom Parizu predvodio je također generalni vikar mons. Ćosić.

U prigodnoj propovijedi mons. Slađan je napomenuo kako je svaka pokajnička misa čin vjere. "Sveta misa zadušnica koju danas slavimo, čin je naše vjere; u njoj se očituje naša vjera u živoga Boga, u Boga koji je životvoran, i kojemu svi žive. Uz to u njoj se očituje naša nada u Božje milosrđe po kojemu će Bog živih svojim životom obdariti one koji su ga ovdje  na zemlji ljubili iz svega srca svojega i iz sve duše svoje, i iz sveg uma svojega i iz sve snage svoje. Konačno ovom misom mi ispovijedamo vjeru u Božju milosrdnu ljubav u svakom trenutku našega života, a nadasve u trenutku ulaska u život vječni. U svetoj misi nalazimo utjehu i snagu za naš svagdanji život na zemlji, poglavito kada je taj život izložen žalosti zbog gubitka drage i voljene osobe", rekao je, uz ostalo, u homiliji propovjednik te rodbini pokojnika u svoje i u ime vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića i nadbiskupa koadjutora mons. Tome Vukšića iskazao kršćansku sućut.  Naglasio je kako je molitva za preminulog svećenika Matu ponajviše znak njihove solidarnosti za svjedočanstvo koje im je pokojnik ostavio, za dobro koje je učinio, te što je životom i svjedočanstvom, svojim riječima i djelima mnoge učio kako ljubiti Boga i bližnjega.

U ime generacije svećenika pok. Mate oprostio se župnik u Lovnici kod Žepča vlč. Marko Lacić. Inače, u rodbini pok. Mate ima nekoliko duhovnih zvanja, koji su toga dana bili nazočni na ukopu i misi zadušnici: župnik u Sarajevu na Marijin Dvoru mons. Anto Ćosić, župnik vikar u Valpovu vlč. Luka Ćosić, svećenik u Njemačkoj vlč. Jure Zirdum te redovnice s. Elizabeta Ćosić i s. Angela Zirdum.

Vlč. Mato rođen je 26. lipnja 1953. u Kulini u uzornoj katoličkoj obitelji oca Ivana i majke Kaje rođ. Ćosić, kao drugo od njihovih osmero djece. Osnovnu školu završio je u Božincima, srednju u Subotici, a teologiju u Sarajevu. Đakonsko ređenje primio je 1978.  po rukama nadbiskupa Marka Jozinovića, koji ga je zaredio za svećenika. Najveći dio svoga svećeničkog života proveo je u Njemačkoj, a od 2018. kada je umirovljen vratio se u Vrhbosansku nadbiskupiju te bio župnikom rodne župe Sv. Petra i Pavla u Kulini u Bosanskoj Posavini. Tu je 2019. na Petrovo proslavio svojih 40 godina svećeništva. Pastoralno je djelovao do svibnja 2021. kada se razbolio te je otišao na liječenje u Slavonski Brod, gdje je u petak 12. studenog  preminuo u 69. godini života.

Ž.I., B. Lukačević, KT