Knin

Zahvalnost za dar vjere, domovine i žrtve tolikih branitelja


Danas je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, blagdan Gospe Snježne i svetkovine Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu održana misa zahvalnica za domovinu.

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja održava se 5. kolovoza u Kninu gdje je danas u crkvi Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta svečanu misu za domovinu predvodio vojni biskup u Hrvatskoj Jure Bogdan u zajedništvu sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, koji je održao propovijed, i šibenskim biskupom u miru Antom Ivasom.

Koncelebranti su bili i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić, biskupski vikar za pastoral u Ministarstvu obrane don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral u MUP-u fra Frano Musić, vojni i policijski kapelani, kninski župnik i dekan fra Marko Duran i brojni drugi svećenici.

Poslužitelji kod oltara bili su vojni kadeti s Hrvatskog vojnog učilišta i mladi hrvatski policajci iz Policijske akademije, a za liturgijsko pjevanje bili su zaduženi Klapa Sveti Juraj HRM i Župni zbor Sv. Ante.

Na početku mise mons. Bogdan izrekao je čestitke u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te blagdana Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, zaštitnice Vojno-redarstvene biskupije koja je u Kninu proslavila svoj patron, a čestitkama se u svojoj propovijedi pridružio i biskup Rogić.

„Velik je ovo dan što ga učini Gospodin. Dan pobjede i oslobođenja, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Gospin dan u crkvi Velikog hrvatskog krsnog zavjeta! Zapravo dan sjećanja – memorije koja iščitava našu povijest i djela koja u njoj učini Bog. Hrvatski narod od stoljeća sedmog ima svoju uporišnu točku, svoj oslonac i sigurnost u vjeri u Boga Stvoritelja i Otkupitelja, Gospodara svijeta i vjekova. Vjera u trojedinog Boga, Oca, Sina i Svetoga Duha, vjera koju nam Krist navijestio, objavio i svojom smrću i slavnim uskrsnućem učvrstio. Vjera u kojoj smo kršteni i Bogu posvećeni. Stoljećima naš narod bio je spreman umrijeti za 'Krst časni i slobodu zlatnu'. Od kada je vjere u našem narodu, otada i pobožnost BDM. Kroz stoljeća nižu se crkve i svetišta njoj u čast. Hrvatska je, danas bi se reklo, umrežena crkvama i svetištima u čast Blažene Djevice Marije. U ovoj crkvi to se nekako sažima u jedno: i krsni zavjet – i pobožnost nebeskoj Majci – i naša povijest – i naša stradanja – i izbavljenja koja nam po Marijinu zagovoru i baš na njezine blagdane podari Bog. Zato smo ovdje došli svemogućem Bogu izreći svoju zahvalnost: za dar vjere, za dar Domovine, za dar slobode i pobjede, za dar žrtve tolikih branitelja koji su bili spremni dati život da bi naš narod imao budućnost, da bi imao slobodu i slobodnu Domovinu, Hrvatsku“, istaknuo je biskup Rogić u homiliji.

Osvrnuo se i na događaje koje je kroz povijest prolazio hrvatski narod. „Ako smo kroz prošle nevolje trpjeli i iz njih izišli, prevladali ih Božjom pomoću, snagom vjere i požrtvovnosti, zajedništvom koje je tako čudesno krasilo cijeli narod tih najtežih godina, zašto bi toga danas uzmanjkalo?“, kazao je šibenski biskup pozvavši da sve pokrene zajedništvo vjere i još više ujedini u Božjoj milosti.

„Vjera da nas učini boljima, velikodušnijima, požrtvovnijima u istinskoj bratskoj ljubavi jednih za druge. Pa to nije nemoguće, već se toliko puta dogodilo i događa. Sjetimo se samo posljednjih požara, pokazane požrtvovnosti i jedinstva vatrogasaca, pilota, vojske i naroda. Isprosimo molitvom da nas ne ujedinjuje samo nevolja, nego istinska želja za izgradnjom boljeg svijeta, boljih odnosa, bolje domovine, svakog ljudskog napretka“, naglasio je propovjednik podsjetivši na nužnost življenja vjere i pouzdanja u Boga, kao i vrijednosti koje proistječu iz krsnog zavjeta: bogoljublje, domoljublje i bratoljublje – zajedništvo u slozi.

„Ako to budemo znali svjedočiti i na mlađe vjeru prenositi, sigurno možemo graditi bolju budućnost da se i oni koji su je pošli drugdje tražiti vrate u domovinu. Sigurno će se tada i naše mlade obitelji otvoriti životu, prihvaćati novi život. Ne smijemo od toga odustati. Samo zrno one ljubavi u svakome od nas, koju je svjedočio bl. Alojzije Stepinac kad je rekao da se u ljubavi prema hrvatskom narodu od nikoga ne da natkriliti, bit će dovoljno da izgrađujemo civilizaciju ljubavi i života. Svaki uloženi napor, svaka iskazana požrtvovnost i velikodušnost, svaka sposobnost pojedinca ugrađena u to, svaki novi uspjeh – uvelike će opravdati i podnesene žrtve, učiniti ih još vrednijima“, iznio je šibenski biskup.

Nazočnima se obratio i fra Marko Duran izrazivši osobitu zahvalu braniteljima. „Oslobodili su nam Hrvatsku u kojoj je snaga plodnosti i života. Mi smo njihovi dužnici koji svoj dug vraćamo u osjećajima ljubavi i molitvama. Zadužili su nas da čuvamo i izgrađujemo vrijednosti stečene u krvi, a to su bratstvo, pravda i ljubav“, istaknuo je kninski župnik i dekan koji je u domaćinskoj ulozi zahvalio svim sudionicima proslave u Kninu.

Misnom slavlju bili su nazočni predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i mnogi drugipredstavnici vlasti, hrvatske vojske i policije, branitelji i veliko mnoštvo vjernika. 

Danas vjernici diljem Hrvatske sudjeluju u misama zahvalnicama za domovinu, a u danima uoči 5. kolovoza u svim policijskim i vojnim kapelanijama vojni i policijski kapelani predvodili su misna slavlja i molitve za domovinu.

KT