Zagreb

Započelo plenarno zasjedanje HBK


Plenarno, 56. zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije započelo je u sjedištu HBK na zagrebačkom Ksaveru u utorak 10. travnja.

Foto: IKA

Foto: IKA

Uz članove HBK na zasjedanju sudjeluje i apostolski nuncij u RH nadbiskup Giuseppe Pinto, prvi tajnik nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, kao i izaslanici drugih biskupskih konferencija, vojni ordinarij u BiH i potpredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, ljubljanski nadbiskup i predsjednik Slovenske BK mons. Stanislav Zore, te uime Međunarodne BK Sv. Ćirila i Metoda subotički biskup mons. Ivan Penzeš. Također zasjedanju je nazočio generalni tajnik HBK, imenovani hvarski biskup mons. Petar Palić.

Uvodeći u zasjedanje koje je bilo otvoreno za medije, predsjednik HBK zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić najavio je teme o kojima će se raspravljati tijekom zasjedanja.

Istaknuo je kako će biti riječ o tri dokumenta: Da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11) - kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima koji je priređen uz pomoć Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Nadalje, biskupi će razgovarati o pismu Kongregacije za nauk vjere biskupima Katoličke Crkve o nekim vidicima kršćanskoga spasenja Placuit Deo (Svidje se Bogu). Napisano je u duhu trajna crkvenog učiteljstva i naučavanja pape Franje koji je već do sada spominjao neke tendencije među ljudima koje su nalik poznatim drevnim krivovjerjima, pelagijanizmu i gnosticizmu. Treći dokument o kojem će biti govora je izrada nacionalnoga kurikuluma O svećeničkom odgoju i izobrazbi (Ratio nationalis).

Nadbiskup Puljić pojasnio je kako su prošle godine predstavljene nove Odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi, koje je objavila Kongregacija za kler. Temeljem toga općega dokumenta HBK će izraditi nacionalni „uputnik“ (kurikulum).

Nadalje je spomenuo i Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 15. i 16. rujna održati u Splitu i Solinu. U vezi s tim, biskupi će biti upoznati o dosadašnjoj pripravi kao i o programu odvijanja samoga susreta.

Nadbiskup je istaknuo kako će ove godine od 12. do 17. studenoga hrvatski biskupi ići u pohod Ad limina apostolorum, te će tom prigodom obići Kongregacije i Urede Svete Stolice. Audijencija kod Svetoga Oca predviđena je 12. studenoga.

Na kraju je, kako javlja IKA, izvijestio kako će tijekom zasjedanja predsjednici pojedinih tijela, komisija, vijeća i odbora HBK podnijeti svoje redovito godišnje izvješće. Uz neke izbore i potvrde bit će govora i o mandatima u tijelima HBK.

Zasjedanje se planira završiti u četvrtak 12. travnja, kada je predviđena i konferencija za tisak u 12 sati, također u sjedištu HBK.

KT