Vukovar

Završena ljetna škola hrvatskog identiteta


Nakon sedam dana aktivnosti, u ponedjeljak 26. kolovoza završena je ovogodišnja „Ljetna škola hrvatskoga identiteta“, koja je održana u Vukovaru u sklopu projekta „Korijeni“, a kojega organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ove godine 49 polaznika Ljetne škole hrvatskoga identiteta posjetilo je još Ilok i Borovo te nekoliko izuzetno važnih lokacija za upoznavanje povijesti hrvatskoga naroda.

Polaznici ovog projekta bili su učenici od 11 do 14 godina, koji su došli u Vukovar iz Austrije, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tijekom sedam dana imali su prigodu upoznati bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Grada Vukovara kao i njegove prirodne ljepote, dok su na zanimljivo osmišljenim radionicama i sportskim aktivnostima usvojili mnogobrojna znanja i vještine te sklopili brojna prijateljstva sa vršnjacima kako iz Vukovara tako i međusobno.

Polaznici su najprije posjetili Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet na obali Dunava. Sudjelovali su na aktivnostima u OŠ Dragutina Tadijanovića, gdje su imali prigodu nešto više naučiti o folklornoj, tamburaškoj baštini te na radionicama kreativnog pisanja i foto/video aktivnosti. S polaznicima je tog prigodom boravio i državni tajnik Zvonko Milas.

Jako zanimljivo bilo je i tijekom posjete Gradu Iloku, gdje ih je toplim riječima dobrodošlice najprije pozdravila gradonačelnica Marina Budim, a potom su posjetili staru jezgru grada te razgledali Stari podrum i uživali upućujući pogled s lokaliteta Principovac. Narednoga dana bili su u Borovu, gdje su ih djelatnici tvornice obuće učili kako napraviti cipele. Iskorištena je prigoda i za posjetu rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke.

Pretposljednjeg dana Ljetne škole učenici hrvatskog podrijetla iz inozemstva posjetili su, upali svijeće i položili vijenac na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata te posjetili Spomen sobu na Ovčari kao i Vukovarsku bolnicu.

Posljednjeg dana ovogodišnje Ljetne škole hrvatskoga identiteta polaznici su najprije sudjelovali na svetoj misi u crkvi Sv. Filipa i Jakova, a potom su, nakon sedam dana druženja i upoznavanja herojskog Vukovara i njegove okolice zadovoljni krenuli svojim kućama, prenosi portal posavina.org.

KT