Zadar

„Zbor dječaka Westminstera“ u katedrali Sv. Stošije


Britanski „Zbor dječaka Westminstera“, jedan od najrenominiranijih zborova u svijetu, pod ravnanjem dirigenta Jeremy Walkera održao je koncert sakralnih djela svjetske glazbene baštine u subotu 6. srpnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru.

Zbor dječaka Westminstera, odnosno Westminster Boy’s Choir, ima značajan ugled u Ujedinjenom Kraljevstvu i inozemstvu. Četrdeset dječaka zbora obrazovano je u Westminster Under School, u dijelu povijesne Westministerske škole koja je utemeljena 1179. kao samostanska škola benediktinske opatije Sv. Petra. Kraljica Elizabeta I. utemeljila ju je ponovno 1560.

Dječaci sa svojim sopranima i altovima dio su velikog četveroglasnog Zbora Westminster Abby i crkve Sv. Margarite u Londonu.

U katedrali Sv. Stošije izveli su vrijedna svjetski poznata sakralna djela: O Clap Your Hands (John Marsh), The Call of Wisdom (Will Todd), Christo Resurgenti (Frangois Couperin), Jesu, Joy of Man’s Desiring (Johann Sebastian Bach), Panis Angelicus (Cesar Franck), Lift Thine Eyes i Laudate Pueri (Felix Mendelssohn), The Lord is my Shepherd (Franz Schubert), Insanae et vanae curae (Joseph Haydn), For the beauty of the earth (John Rutter), Long since in Egypt’s plenteous land (Sir Hubert Parry), Here I Am, Lord (Daniel Schutte) i Love Divine (Floward Goodall).

Pod vodstvom Walkera, Westminster Boy’s Choir redovito nastupa u najpoznatijim kazalištima diljem Londona, na nacionalnoj televiziji i radiju. Snimali su glazbu za dvije televizijske serije BBC-a. Gostovali su diljem Europe i SAD-a, Kine, Kanade, Južne Afrike, Argentine, Brazila i Čilea.

Kraljica Elizabeta I. koja je u 16. st. ponovno utemeljila taj zbor samostanske benediktinske tradicije, željela je da dječaci od 8 do 13 godina starosti koje Zbor okuplja, “slobodno uče o dobrim knjigama kako bi bolje doprinosili kraljevstvu”. Od tada, povijest škole bila je isprepletena značajnim državnim događajima i političkim previranjima u Londonu. Studenti škole – “Westminsterci” politički su dominirali britanskim parlamentom većim dijelom 18. st., a obrazovanje vodećih političara i državnika u toj školi nastavlja se i danas.

Repertoar Zbora obuhvaća brojne skladbe skladane posebno za taj zbor, uključujući djela Johna Gardnera, Gilesa Swaynea i Johna Woolricha, čija je interpretacija A Hymn on Melancholy (himna o melankoliji) prvi put izvedena u bazilici Sv. Franje u Asizu.

Dosadašnje snimke zbora uključuju božićnu selekciju, Benedicamus Domino, Laudate Pueri, zbirku omiljenih himni, In Concert, program klasičnih i popularnih pjesama te Gloria u Excelsisu. Njihova snimka Beethovenove Der Glorreiche Augenblick s pjevačkim zborom Grada Londona i Kraljevske filharmonije pod direkcijom Hilary Davan Wettona dostupna je u nakladništvu Naxosa. The International Record Revievv pohvalio je “čiste visoke tonove” dječaka.

Nastup u katedrali bio je njihov prvi boravak u Zadru. Dirigent Walker izrazio je zadivljenost bogatom kulturnom baštinom grada. Orguljaš je pohvalio vrhunsku kvalitetu plemenitog zvuka orgulja u zadarskoj prvostolnici. Oduševljen gradom, Walker je rekao kako nije znao da je Zadar toliko lijep, s tragovima benediktinske tradicije iz koje su i oni iznikli, a iznenadila ih je i čistoća mora i plaže u gradu. Nakon Zadra nastupaju u Dubrovniku te u Boki Kotorskoj, prenosi IKA.

KT