Slavonski Brod

Zlatna misa dr. mons. Pere Aračića


Dr. mons. Pero Aračić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije proslavio je 21. rujna svoju zlatnu misu u prepunoj župnoj crkvi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu.

Pod geslom Po Kristu, s Kristom i u Kristu zlatomisnik Aračić predvodio je misno slavlje uz nadbiskupa Đuru Hranića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića te 50-ak svećenika iz Hrvatske i inozemstva.

Prigodnu homiliju tijekom zlatne mise uputio je nadbiskup Hranić. Osvrćući se na naviješteni evanđeoski odlomak istaknuo je kako su Isusova pobožnost, ljubav prema vlastitom narodu i moralna neporočnost bile neupitne i kristalno jasne. „One koje su farizeji smatrali javnim grešnicima, Isus naziva bolesnicima. Carinici za njega nisu grešnici, nego bolesni (…) Liječio je sposobnošću lomiti predrasude, hrabrošću biti svoj, empatijskim razumijevanjem, ljubavlju i milosrđem što mu nije dopuštalo da na niske udarce drugome vraća jednakom mjerom. Milosrđe mi je milo, a ne žrtva“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup.

Potom je zlatomisniku zahvalio što u središte svog svećeničkog života stavlja utjelovljenoga Sina Božjega Isusa Krista. „Izborom današnjeg evanđeoskog odlomka pred naše oči stavljate njegov pastoralni pristup, a izborom liturgijskog čitanja svjedočite da sebe i svoje svećeništvo te sve svoje službe (od one kapelanske do kasnijih službi profesora, predstojnika, dekana, predsjednika, kanonika, biskupskog vikara i drugih) promatrate i shvaćate kao darove Božje milosti koje ste primili od Boga na dobrobit naše mjesne i domovinske Crkve. Od samog odlaska na studij pokazali ste da su u središtu Vašeg svećeničkog interesa i svih Vaših osobnih nastojanja bili dobrobit Crkve i Isusov pastoralni pristup“, naglasio je mons. Đuro, između ostalog, te ustvrdio kako je mons. Aračić svojim profesorskim nastojanjem i autoritetom među svećenicima i vjernicima laicima, i svojim velikodušnim angažmanom unutar mjesne i domovinske Crkve, trajno nastojao podizati pastoralne standarde te senzibilizirati za nova područja pastoralnoga rada, da se afirmirao kao jedan od najistaknutijih pastoralnih teologa Crkve u Hrvatskom narodu, ali i šire, te unutar akademske zajednice.

Čestitajući zlatomisniku na tom velikom jubileju, župnik Florijan Kvetek naglasio je kako je to velik događaj za tu župu, u dekanatu prepoznatljivom po većem broju duhovnih zvanja. Uime župljana čestitku je uputio Ivan Samardžić, dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu.

Zlatomisnik Aračić zahvalio je dragom Bogu za dar svoga života – 75 godina i za 50 godina svećeničke službe, za svaku osobu koju je u svom životu susreo, za svoje pokojne roditelje, svoje prve župnike Rajka Brnića i Marka Majstorovića, za svako učinjeno dobro za slobodnu domovinu Hrvatsku, za sve koji su svoje životu ugradili u nju...

Misu je skladnim pjevanjem uveličao župni zbor predvođen Alenkom Martinović, a slavlje je nastavljeno uz zajednički ručak u restoranu, gdje su mu čestitke uputili neki od crkvenih dostojanstvenika i predstavnika društveno političkih vlasti.

Župljani su se za taj veliki događaj pripremali trodnevnicom koju su predvodili: rektor Bogoslovije prof. dr. Stjepan Radić, domaći sin vlč. Krešimir Aračić i dekan đakovačkog KBF-a dr. mons. Vladimir Dugalić.  

B. Lukačević/ KT