Makarska

Zlatna obljetnica franjevaštva u Makarskoj


Članovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su redovničko odijelo obukli u ponedjeljak 5. srpnja 1971. na Visovcu proslavili su zlatnu obljetnicu u Franjevačkom samostanu Svete Marije u Makarskoj u srijedu 28. srpnja.

Nakon 50 godina od 27 fratara u redovničkom životu ostala su devetorica: fra Ante Bilić, fra Stanko Dotur, fra Dušan Džimbeg, fra Ante Branko Periša, fra Josip Šimić, fra Ante Vugdelija, fra Marinko Vukman, fra Ante Vukušić, fra Petar Djukić. Među navedenima zbog obveza su izostali fra Ante Bilić, fra Ante Vukušić, fra Petar Djukić.

Domaćin proslave i slavljenik bio je gvardijan fra Stanko Dotur. Nakon susreta i čestitki, misno slavlje u samostanskoj crkvi Svete Marije predvodio je fra Josip Šimić. U prigodnoj homiliji, iz riznice osobnih propovijedi, fra Josip je istaknuo značenje franjevačke karizme, kako u mjesnoj, tako i u općoj Crkvi. Osobito je naglasio ulogu svoje generacije koja je prošla trnovitom povijesnom stazom, kroz 50 godina služeći Bogu i hrvatskom narodu, piše ika.

Nakon misnog slavlja slijedio je objed u samostanskoj blagovaonici s mjesnim bratstvom. Fra Marinko Vukman darovao je svojevrsni spomenar o 40 ljeta svoga života i rada na njivi Gospodnjoj koju su fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap kao urednici sa suradnicima, uvezali pod nazivom Tragovi vjere i ljubavi (Split 2021., 477 str., format A4).

T.M.I.,KT