Osijek

Župa Sv. Ilije iz Stoca pobjednik KMNL-a 2018.


Đakovačko-osječka nadbiskupija bila je domaćin XV. Završnice Katoličke malonogometne lige (KMNL) Crkve u Hrvata koja se održavala u Osijeku, od 7. do 10. lipnja.

Program Završnice započeo je svečanim otvorenjem 7. lipnja u Konferencijskoj dvorani Vikarijata Osijek. Dvoranu su ispunile ekipe 12 najboljih katoličkih malonogometnih momčadi iz nad/biskupija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bh. biskupije predstavljala su dva predstavnika: prošlogodišnji pobjednik KMNL-a župa Stolac i ovogodišnji pobjednik Međužupne lige Hercegovine, župa Humac.

Oko 160 mladića zajedno sa svojim trenerima nazočilo je svečanom otvorenju Završnice. Prije samoga početka svaki je igrač fotografiran, a informacije o njima, kao i o njihovim ekipama, rezultatima utakmica, poretku i svim informacijama vezanim uz Završnicu, mogle su se pratiti na mrežnoj stranici http://zavrsnica.kmnl.hr/.

Svečanom otvorenju nazočio je i nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić, koji je otvorio turnir.

Na početku svečanosti, minutom šutnje odana je počast tragično preminulom igraču i treneru futsal ekipe Zagrebačke nadbiskupije, Matiji Caparu, od kojeg su se njegova obitelj i prijatelji isti dan oprostili na Mirogoju. KMNL ekipa iz Zagreba stoga nije sudjelovala na Završnici ove godine, a umjesto njih zaigrala je ekipa iz Osijeka, iz Župe Preslavnog Imena Marijina.

Utakmice po grupama započele su 8. lipnja u dvoranama Zrinjevac i Jug u Osijeku. Poslije grupnog natjecanja slijedio je molitveni dio (klanjanje pred Presvetim), u crkvi Rođenja BDM u Višnjevcu.

Momčadima koje su gostovale na Završnici KMNL-a u poslijepodnevnim satima organiziran je turnir u kuhanju slavonskoga fišpaprikaša, na Pampasu.

Župa Sv. Ilije Proroka iz Stoca, koja je bila prošlogodišnji pobjednik KMNL-a i predstavnik Međužupne lige Hercegovine i ovogodišnji je pobjednik KMNL-a 2018. U finalu su pobijedili istoimenog predstavnika prošlogodišnjeg finala iz Mostara, župu Sv. Josipa Plovanija iz Zadra, rezultatom 2:1.

Najboljom ekipom (Fair Play momčad) u vidu sportskog natjecanja i promicanja istinskog duha proglašena je momčad iz župe Sv. Ante Padovanskog s Humca. Najbolji strijelac KMNL-a 2018. bio je Edi Kurolt iz Bandareva (Riječka nadbiskupija). Najboljim golmanom proglašen je Nikola Raguž iz Stoca, kao i najbolji igrač KMNL-a 2018., Darko Raguž.

Ovo nije samo uspjeh za predstavnike iz župa Sv. Ilije Proroka iz Stoca i župe Sv. Ante Padovanskog s Humca, nego i za Međužupnu ligu Hercegovine i za sav trud koji se ulaže u mladost koja igra ovu ligu.

Cjelokupni program završio je svečanom svetom misom 10. lipnja, koju je predslavio generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić, uz koncelebraciju više svećenika. Nakon svete mise uručene su nagrade najboljim pojedincima i momčadima.

Kako iz Vodstva Međužupne lige Hercegovine poručuju, ovu priliku koriste zahvaliti i svim dobročiniteljima koji su prepoznali vrijednost ovoga Projekta.

KT/ don Mladen Šutalo