Sarajevo

17. Building bridges seminar


U organizaciji Georgetown sveučilišta iz Washingtona te u suorganizaciji KBF-a, FIN-a, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta te Gazi-Husrevbegove biblioteke od 18. do 22. lipnja održat će se međunarodni Building bridges seminar.

Svečano otvaranje seminara koji nosi naziv Nejednakost u svijetu: kršćanska i muslimanska perspektiva bit će u ponedjeljak 18. lipnja u 16 sati u velikoj sali Gazi-Husrevbegove biblioteke u Sarajevu. Nazočnima će se uvodnim izlaganjima obratiti Ovamir Anjum s Toledo sveučilšta iz SAD-a te David Hollenbach s Georgetown sveučilišta. Predavanja će biti na engleskom jeziku uz osiguran simultani prijevod.

Building Bridges seminar već 17 godina okuplja priznate kršćanske i muslimanske znanstvenike koji raspravljaju o aktualnim temama iz oblasti međureligijskog dijaloga. Osnove za raspravu čine dijelovi kršćanskih i islamskih svetih tekstova, teološke rasprave, kao i značajni dokumenti iz obje tradicije. Ovi susreti su do sada iznjedrili vrijedne zbornike radova.

Ovogodišnji međunarodni skup posvećen je pitanju nejednakosti (spolne, rasne, etničke, nacionalne, vjerske, klasne, ekonomske i dr.) te načinima suočavanja muslimana i kršćana s ovim globalnim problemom. Cilj je razumjeti i propitati kako kršćansku, tako i islamsku viziju života bez podjela i nejednakosti kakvu nam sveti tekstovi nude, ali i drugačije interpretacije istih tekstova.

Seminar će ugostiti više od 30 znanstvenika, prepoznatljivih u svijetu po aktivnom učešću u međureligijskom dijalogu.

Program će se odvijati u sesijama, uglavnom, zatvorenog tipa u Gazi-Husrevbegovoj biblioteci. Zatvaranje je planirano za petak 22. lipnja javnom raspravom u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta od 15 do 16:30 sati.

Više informacija o serijalu seminara možete pogledati ovdje.

KT/ Tajništvo KBF-a UNSA