Varaždin

Biskupsko ređenje mons. Radoša bit će na Nedjelju Krista Kralja


Tijekom misnog slavlja u varaždinskoj katedrali 19. kolovoza, u povodu 13. obljetnice smrti prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja, rečeno je kako će biskupsko ređenje mons. Bože Radoša bit na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 24. studenoga.

Novoimenovani varaždinski biskup mons. Bože Radoš bio je u zajedništvu sa svojim prethodnikom, mons. Josipom Mrzljakom, sada apostolskim administratorom Varaždinske biskupije, prvi put u varaždinskoj katedrali, tijekom misnog slavlja u povodu 13. obljetnice smrti prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja.

Ređenje mons. Bože bit će velik i zapravo povijesni događaj za Varaždinsku biskupiju i katedralu u kojoj će se prvi put dogoditi ređenje jednog biskupa. Glavni zareditelj bit će metropolit zagrebački nadbiskup Josip kard. Bozanić, a suzareditelji će biti đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, kao nadbiskup biskupije iz koje potječe mons. Radoš, te mons. Josip Mrzljak, kao domaći biskup.

Na kraju misnog slavlja, kako prenosi IKA, prvi put vjernicima mjesne Crkve obratio se mons. Bože. Kazao je kako se u varaždinskoj katedrali posebno lijepo osjeća budući da je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, baš poput crkve u kojoj je bio kršten.

„Ovu kuću u kojoj je Marija domaćica, u kojoj nas prima kao majka, osjećam kao svoju kuću. Posebno mi je drago što sam danas mogao ovdje sa svima vama moliti za prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja. Mi svećenici često kažemo vjernicima da se mole za nas. Vjerujem da je to posebna povezanost. Po rukama svećenika u sakramentu krštenja i mi smo rođeni. Molimo za svoje roditelje, ali i svećenike koji su nas rodili iz vode Duha Svetoga snagom krštenja. A mi svećenici smo po rukama biskupa rođeni na jednu novu službu. Zato osjećamo da su nam oni najbliži, da su nam roditelji. Molitva nema granica, ona ide preko granica ovoga života. Dok se spominjemo biskupa Marka, i mi prelazimo tu granicu vječnosti. Molitva je govor ljubavi, a to je najsnažniji znak. Svi smo mi na neki način rođeni iz ljubavi, jer Isus kaže neka 'molimo Gospodara žetve da pošalje radnike u svoju žetvu'. Svako svećeničko zvanje je izmoljeno. Ne znamo tko ga je izmolio, ali znamo da ga je Crkva izmolila. Ako smo rođeni po molitvama dobrih ljudi Crkve, onda nam je potrebna i molitva Crkve kako bismo mogli živjeti i izvršiti svoje poslanje. Pomolite se za mene jer to će biti najočitiji znak ljubavi i vjerujem da će mi po vašim molitvama Bog dati milost da izvršim svoje poslanje“, poručio je mons. Radoš.

KT