Hvar

Biskupsko ređenje mons. Ranka Vidovića


Slavlje biskupskog ređenja imenovanog hvarskog biskupa mons. Ranka Vidovića bit će u Hvaru u subotu 22. svibnja u 10:30 u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika.

 

Glavni zareditelj bit će splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj porečki i pulski mons. Dražen Kutleša te mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i hvarski mons. Petar Palić.

Slavlju će prethoditi duhovna priprava, a zbog neizvjesnih epidemioloških prilika, biskupsko ređenje održat će se u skladu s odredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama od roditelja pok. Gabrijela i pok. Anđe rođ. Ćerlek. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, upisao je sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976. – 1980.). Nakon završene gimnazije upisao je Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

Za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u župi Sv. Mihovila ark. u Kaštel Kambelovcu. Zatim je preuzeo službu župnika župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje je ostao do 2014., piše ika.

Potom je imenovan župnikom župe Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata. Osim toga, u više saziva bio je članom nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća.

Papa Franjo imenovao ga je 4. ožujka 2021. hvarskim biskupom.

T.M.I., KT